NRGreport
Menü

Jön az olajrali?

Sorban érkeznek a jó hírek az olaj piacán, ennek következtében az elmúlt hetekben lendületes olajár-emelkedés tapasztalható. Lehet, hogy a várva várt piaci kiigazodás hamarosan elérkezik?

Az elmúlt napokban ismét fontos hírek jöttek az olajjal kapcsolatban, amik mozgásokat hoztak az árfolyamban is. Kedden, egy londoni konferencián beszélt az OPEC főtitkára. Mohammed Barkindo elmondta, hogy a jövő hónapban tényleges megállapodásra lehet számítani az OPEC-tagországok között a kitermelési szint befagyasztásáról. Egyelőre azonban az még nem világos, hogy az egyes tagországok között hogyan oszlik majd meg a kitermelés. Továbbá arról is szó esett a találkozón, hogy várhatóan Oroszország sem fog kihátrálni a megállapodás alól, miután Putyin bejelentette, hogy Oroszország kész csatlakozni az OPEC-tagországok novembertől esedékes kitermelés-befagyasztásához, sőt a kitermelés csökkentését is támogatnák, annak érdekében, hogy minél előbb egyensúly álljon be az olaj piacán – írta a Portfolio.hu.

Amerikában a legfrissebb adatok szerint a múlt hét során 3,8 millió hordóval csökkenhettek az amerikai nyersolaj tartalékok, az erről szóló hivatalos EIA-statisztika szerdán lát napvilágot.

Közben, kína kőolaj kitermelése szeptemberben 9,8 százalékkal, napi 3,89 millió hordóra csökkent, ezzel napi szinten 6 éve nem látott mélypontra esett a kitermelés. Ezzel szemben a kereslet 2,1 százalékkal, napi 10,658 millió hordóra emelkedett a hónapban.

Az OPEC bejelentés, továbbá az amerikai nyersanyag tartalékokról szóló adatok együttesen eredményezték, hogy emelkedésnek indult az olajár, a szerdai 1 százalékos erősödéssel ismét 51 dollár fölött van az energiahordozó hordónkénti ára. Az emelkedés ellenére van, aki szkeptikus: szakértők továbbra is a kétségüket fejezik ki a megállapodással kapcsolatban. Sokak szerint kevés az esélye, hogy a kartell november 30-i ülésén valóban meg tud állapodni a termelés korlátozásáról.

Forrás: Portfolio.hu