Trading

Kétéves csúcsra lökték az energiaárak az amerikai inflációt

NRGreport | 2016.10.19. 08:02

Szeptemberben az augusztusi 1,1%-ról 1,5%-ra emelkedett az éves infláció az Egyesült Államokban. Az emelkedés alapvetően az energia és élelmiszeráraknak köszönhető, a maginfláció csökkent.

Bár a szeptemberi adat közel kétéves csúcsot jelentett, nem okozott meglepetést, az elemzők többsége ugyanis hasonló adatra számított. A maginflációs mutató eközben 2,3%-ról 2,2%-ra mérséklődött, ami szintén arra utal, hogy túlzott inflációs nyomásról továbbra sem lehet beszélni az amerikai gazdaságban.

Az ősz első hónapjában havi bázison 0,3%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Ezzel az árszínvonal-emelkedés éves üteme az augusztusi 1,1%-ról 1,5%-ra gyorsult: ilyen magas értékre legutóbb 2014 októberében volt példa. Bár rég óta nem tapasztalhattunk hasonló mértékű ugrás az éves inflációs index értékében, a piaci szereplőket nem érte váratlanul az adat, a Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa ugyanis szintén 1,5%-ot becsült szeptemberre – írta a Portfolio.hu.

Az energia- és élelmiszeráraktól tisztított éves maginfláció eközben 2,3%-ról 2,2%-ra lassult, ami jól mutatja, hogy a drágulásban ezeknek a volatilis elemeknek volt kiemelt szerepe. Az energiaárak havi alapon 2,9%-kal növekedtek, ezen belül is az üzemanyagok ára 5,8%-kal nőtt, holott augusztusban még 0,9%-os visszaesést regisztrált a statisztikai hivatal.

  NRGreport
Címkék
#infláció   #olajár   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.