NRGreport
Menü

Nem lesz népszavazás a hulladékfeldolgozóról

Nem kell megtartani a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazást Kaposváron, mert a Kaposvári Törvényszék pénteken megsemmisítette a helyi közgyűlésnek a referendumot elrendelő határozatát.

Az ügyben jogorvoslati kérelemre eljáró bíróság közleményében azzal indokolta döntését, hogy az önkormányzat és a beruházó Homatech Zrt. szerződést bontott a népszavazási kérdés hitelesítése és a népszavazás elrendelése közötti időszakban, ezzel a referendum megtartása okafogyottá vált.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere áprilisban jelentette be, hogy a Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy a somogyi megyeszékhelyen eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.

A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban, Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a beruházásról. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech visszalépett az építkezéstől, a cég és a város szerződést bontott egymással.

Szita Károly akkor hangsúlyozta: a feldolgozó építésének terve megosztotta a kaposváriakat, személy szerint is kötelességének érezte e megosztottság megszüntetését.

A kaposvári közgyűlés augusztusban - arra hivatkozva, hogy nincs már miről szavazni, és a népszavazáshoz szükséges 18 millió forintot költsék inkább másra - megtagadta a népszavazás elrendelését.

A határozatot a Kaposvári Törvényszék azzal az indokkal semmisítette meg, hogy a testületnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás. A bíróság kitért arra, az okafogyottság vizsgálata bírósági hatáskörbe tartozik, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a testület praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat mérlegeljen a népszavazás elrendelése körében.

A közgyűlés a napokban újra összeült és a törvényszéki döntésnek megfelelően elrendelte a népszavazást, ezt a határozatot semmisítette meg a bíróság pénteken.

A törvényszék rámutatott: a jogalkotó azért a bíróságot ruházta fel az okafogyottság megállapításának hatáskörével, hogy a helyi önkormányzáshoz való közösségi jogok együttes - képviseleti és népszavazás útján történő - gyakorlása során felmerülő jogvitákat ne az egyik érintett testület, hanem független bíróság bírálja el.

Forrás: MTI