NRGreport
Menü

Újabb CNG-töltőállomás nyitását tervezi a Főgáz

Újabb CNG (sűrített földgáz) kút nyitását tervezi a jövő év első fél évében a Főgáz CNG Kft., a társaság a nemzetközi tapasztalatok alapján növekvő igényre számít Magyarországon – közölte a társaság.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz CNG Kft. két közforgalmú és két üzemi töltőállomást üzemeltet a fővárosban, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik.

Az első közforgalmú CNG-kutat öt évvel ezelőtt nyitották meg a budapesti Kőbányai úton. Az átadás óta eltelt időszakban a társaság több mint 5 millió köbméter földgáz felhasználásával 3,6 millió kilogramm sűrített földgázt értékesített CNG-üzemanyagként.

A sűrített földgáz üzemű járművek körülbelül 25 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és csaknem 70 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos járművek. Emellett a CNG-üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a dízel üzeműek - jelezték.

A tájékoztatás szerint a Főgáz CNG Kft. nettó árbevétele mintegy 740 millió forint volt 2015-ben, ebben a társaság más tevékenységeiből származó bevétel is benne van.

Az ENKSZ válaszában hangsúlyozta, negyedik fővárosi - és második üzemi - töltőállomásukat júliusban nyitották, hogy lehetőséget teremtsenek a BKV Zrt. CNG-buszflottájának bővítésére a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztése érdekében.

Kaposváron a teljes város tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról a Kapos CNG Kft. gondoskodik. Az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő Főgáz CNG Kft. és a Kaposvári Közlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat a CNG-hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében CNG-töltőállomást hozott létre, hogy azt üzemeltetve ellássa üzemanyaggal Kaposvár CNG-buszait.

Forrás: MTI