Trading

Véletlenül megtalált eljárás mentheti meg a világot a klímaváltozástól

NRGreport | 2016.10.24. 11:50

Az amerikai Oak Ridge National Laboratory tudósai teljesen véletlenül felfedeztek egy módszert, amellyel a széndioxid etanollá alakítható egyetlen nanokatalizátor segítségével. A módszer – ha ipari méretekben is sikerülne alkalmazni – megoldást jelenthet a klímaváltozásért részben felelős káros gáz hasznosítására. 

A módszer lényege, hogy egy elektromkémiai módszerrel nanotüskék használatával alakítják a szénd-dioxidod etanollá. Az eljárás már szobahőmérsékleten is alkalmazható és azon túl, hogy a gáz megkötésére és hasznosítására is alkalmas, a megújuló forrásokból származó elektromos áram tárolása is lehetővé válna általa. Így az elektromos hálózatok tervezhetősége és kiegyensúlyozása is javulna.

A módszert 2014-ben véletlenül fedezték fel az amerikai tudósok és az azóta eltelt időben tesztek tucatjait hajtották végre immár irányított körülmények között. Az eredményeket múlt hónapban publikálták. 

A nano katalizátorok hatásfoka  igen nagy, 63-65 százalékos, ami azt jelenti, hogy az eljárás során a szénd-dioxid kis része veszne csak el, a nagyobb részből etanolt lehet kinyerni. 

A módszer laboratóriumi körülmények között működik, de kérdés, hogy sikerül-e ipari méretekben is alkalmazni. Amennyiben igen, akkor nemcsak a klímaváltozást lassítása válna lehetővé, hanem a megújuló energiaipart is forradalmasítaná – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.