Trading

Máris kibújnának az OPEC-tagok

NRGreport | 2016.10.25. 12:55

Elbizonytalanodott az olajpiac, miután egyre több OPEC-tag szeretne felmentést kapni a tervbe vett önkorlátozás alól.

Már az OPEC-tagok közel harmada kivonná magát a még el sem fogadott kitermelési korlátozás alól, miután a hét végén Irak olajügyi minisztere, Jabber Al-Luaibi közölte: országának felmentést kellene kapnia, hiszen az iszlamistákkal vívott harc sokba kerül – írta a Vg.hu.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) november 30-án, Bécsben, a féléves miniszteri találkozón dönt majd arról, hogy 14 tagországa egyenként milyen, a mostaninál alacsonyabb kitermelési kvótát fogadjon el az árak stabilizálása, illetve feljebb tornászása érdekében, eddig azonban Irakkal együtt már négyen jelezték, hogy kivételes bánásmódra tartanak igényt. Irán azért, mert a nemzetközi szankciók feloldása után idén tért vissza a világpiacra, a belső harcok sújtotta Nigéria, illetve Líbia pedig azért, mert most viszonylag nyugodtabb időszak van mindkét országban, legalábbis annyira, hogy helyre tudták állítani a termelési, illetve szállítási infrastruktúra egy részét.

Irak kívül maradása azért ütne nagyot, mert az OPEC második legnagyobb termelője: szeptemberben naponta több mint 4,7 millió hordó olajat hoztak felszínre, és még többet akarnak, legalábbis a Bloomberg szerint erre sürgetik az ottani mezőkön jelenlevő olajmultikat. Az OPEC viszont napi 4,2 millió hordó alatt szabná meg az iraki kvótát – emlékeztetett Al-Luabi. Egyetértünk az OPEC politikájával és a szervezet egységével – tette hozzá a Reuters szerint a miniszter bagdadi sajtóértekezletén –, de ez nem mehet a mi kárunkra.

Az OPEC tagjai még szeptember végén, egy algíri energiakonferencia alkalmával egyeztek meg, hogy november végére tető alá hozzák a kitermelés korlátozásáról szóló megállapodást. Oroszország egyelőre nem kötelezte el magát az Algírban elfogadott terv mellett, de még nem is utasította el.

Az utóbbi öt hetet emelkedéssel záró olajárak lefelé fordultak az iraki hírekre: a WTI kora délutánig több mint 1,3 százalékkal csökkent, alig valamivel 50 dollár fölé. Az Európában irányadó Brent 0,85 százalékos esés mellett 51,29 dollár/hordónál tartott. Az esésben az is közrejátszik – emlékeztetett a Morgan Stanley jelentése –, hogy az emelkedő árak láttán az USA-ban ismét növekedni kezdett az aktív olajkitermelő helyek száma.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.