Szabályozás

Pénzbüntetés nélkül megúszhatja a Gazprom

NRGreport | 2016.10.25. 07:44

Az Európai Bizottság és a Gazprom hamarosan lezárhatja az orosz gázexportőr ellen öt évvel ezelőtt indított versenyhatósági eljárást, amelyben azzal vádolják a céget, hogy irreálisan magas árat kért a susogó energiahordozóért – derül ki a Financial Times cikkéből.  A kiszivárogtatott hírek szerint a Gazprom pénzbüntetés nélkül megússza az eljárást.

Az FT-nek nyilatkozó tisztviselők szerint a bizottság kifejezetten gazdasági-versenyjogi szakkérdésként kezelte az ügyet, valójában azonban nehéz lenne elválasztani a nem túl rózsás EU-orosz politikai viszonyoktól. A felek a héten jelezhetik, hogy készek lezárni az eljárást, ami egy uniós tisztviselő szerint az ügy végének a kezdetét jelentheti – írta a Napi.hu Kiboríthatja a kelet-közép-európai EU-tagállamokat, hogy az orosz Gazprom büntetés nélkül megússza azt az uniós eljárást, amelyet azért indítottak ellene, mert önkényesen határozta meg a régió országaiban értékesített gáz árát.

A várakozások szerint a kompromisszum az lesz, hogy az állami ellenőrzés alatt álló Gazprom jogilag szankcionálható kötelezettséget vállal korábbi viselkedése megváltoztatására, de nem szabnak ki rá pénzbüntetést. Az előbbi lényege az lenne, hogy a Gazprom hosszú távú szerződéseiben a továbbiakban nem kötné mereven az olajár alakulásához a gáz árát.

Részletek a Napi.hu cikkében.

  NRGreport
Címkék
#bírság   #Európai Bizottság   #Gazprom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.