Trading

Egyre csak jön az olaj a tengerek mélyéről

NRGreport | 2016.10.27. 12:45

Az amerikai EIA adatai szerint a tengeri olajkitermelés 2015-ben rekordszintet ért el és jelenleg a világ teljes olajtermelésének 30 százalékát adja. 

Az EIA legfrissebb adatai szerint a tengeri olajkitermelés a 2010-től 2013-ig tartó időszak visszaesése után 2014-ben és 2015-ben is bővült, tavaly pedig rekordszintet ért el: 2010 óta nem termeltek ennyi olajat a tengeri fúrótornyok. 

A szervezet jelentése megállapítja azt is, hogy a szárazföldi olajkitermelés mennyisége is nőtt, ráadásul a tengeri kitermelést meghaladó ütemben. A világ olajtermelésének növekedése is elsősorban a szárazföldi kutaknak köszönhető. 

A legtöbb tengeri kitermelési helyszín sekély vizekben található, mivel ezeken a területeken olcsóbb és technikailag is egyszerűbb az olajbányászat. Ennek ellenére az utóbbi időben egyre több helyszínen folyik mélytengeri fúrás is. S bár ez utóbbi drágább és bonyolultabb folyamat, a technológia fejlődésének köszönhetően a cégek egyre mélyebb vizekben képesek a kutatásra, főként a Mexikói-öbölben és Brazília partjainál. 

A világ tengeri olajkitermelésének döntő része néhány országban öszpontosul. 2015-ben a teljes tengeri kitermelés 43 százalékát öt ország, Szaúd-Arábia, Brazília, Mexikó, Norvégia és az Egyesült Államok adta. A legnagyobb kitermelőnek ebben a szegmensben is Szaúd-Arábia számít, amely több hatalmas tengeri olajmezővel is rendelkezik. Az egyik ezek közül a Safaniya-mező, amely a világ legnagyobb tengeri kitermelőhelye, napi 1,1-1,5 millió hordó olajjal. Az olajmionarchia egyébként a világ tengeri olajkitermelésének 13 százalékát tudhatja magáénak. 

A második legnagyobb kitermelőnek Brazília számít. Itt 2015-ig tíz év alatt 58 százalékkal nőtt a tengeri fúrótornyok által felszínre hozott olaj mennyisége. A harmadik helyen Mexikó áll napi 2 millió hordós kitermeléssel, ez a globális kitermelés 7 százaléka. Mexikó annak ellenére szerezte meg harmadik helyet a listán, hogy a tengeri termelés 2005-től 2015-ig 31 százalékkal csökkent. 

További részleteket az Oilprice.com cikkéből tudhat meg. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.