NRGreport
Menü

Olajmező lehet Szolnok alatt

Az O&GD Central Kft. kutatófúrásokat végez Szolnokon. Szeizmikus mérések előzték meg a fúrási célpont kiválasztását, ezek alapján jó eséllyel olajat talál a cég. 

Kutatófúrásokat kezdett Szolnok belterületén a kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. a Szolnoki Bányafelügyelet engedélyével szerdán - közölte a cég hatósági és társadalmi ügyek vezetője az MTI-vel.

Breitner Dániel elmondta: kőolaj- és földgáztelepek után kutatnak, a fúrási munkálatok előreláthatólag november 10-ig tartanak a Prizma és a Gyökér út környékén levő mintegy egyhektáros területen.
Hozzátette: a fúrás közigazgatásilag lakóterületen, de több száz méterre a lakóházaktól, ipari területen zajlik. Csupán a helyszínre szállított 39 méter magas fúróberendezés észlelhető, de a munkálatok nem járnak zaj-vagy hanghatással, és talajremegéstől sem kell tartaniuk lakosoknak - jegyezte meg. 

A fúrási célpont kiválasztását szeizmikus mérések előzték meg, ezek alapján bíznak abban, hogy olajat találnak - számolt be. Hozzátette: amennyiben eredménnyel járnak, az olajat kitermelik.

Breitner Dániel tájékoztatása szerint a kút kiképzésére, és sikeres fúrás esetén tesztelésére 2016 végén, 2017 első negyedévében kerülhet sor. Hozzátette: a két kilométeres fúrás alapköltsége megközelítőleg kétmillió dollár. A kutatófúrást a legszigorúbb környezet- és egészségvédelmi, valamint munkabiztonsági előírások betartásával kivitelezik, amelyet a bányafelügyelet a helyszínen ellenőriz - emelte ki.

Breitner Dániel arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyarországon 2013 óta jelen levő O&GD Central Kft. anyacége a Sand Hill Petroleum B. V. A kft. budapesti kutatási központtal működik, mintegy 50 munkavállalót foglalkoztat.

A cég kutatásokat folytat a Körös, Nádudvar és Újléta kutatási területeken, emellett az Erdélyi-medence öt területére előkutatási engedéllyel rendelkezik. Új koncessziós területe Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa. 

Az O&GD Central Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt év végén Szolnokon a 4-es út elkerülő szakasza és a Holt-Tisza közötti mintegy egyhektáros területen végzett fúrást, a talált földgáz bekötésre vár. Az idén az ország számos más területén, egyebek között Tiszapüspöki, Szolnok, valamint Tószeg környékén zajlottak fúrások - mondta Breitner Dániel.

Forrás: MTI

NR címlapCímlap

A Tesla titka 2.

Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere | 2020-02-20 05:59
A Tesla titka 2.

bővebben »

Még több cikk »