NRGreport
Menü

Goldman: 10 százalékot zuhanhat az olajár

A jelenlegi szintekről akár további 10 százalékot is eshet az olaj árfolyama, amennyiben az OPEC termeléscsökkentésről szóló tervei végül nem valósulnak meg - véli a Goldman Sachs. Arra a hírre, hogy a hétvégén a termelés korlátozásának részleteiről az olajhatalmak nem tudtak megállapodni, 4 százalékot esett az olajár.

A Goldman Sachs elemzői szerint további 10 százalékos esés jöhet az olajnál, ha az OPEC tagországai nem tudnak megállapodni a kitermelés tervezett korlátozásáról. A jelek egyelőre nem éppen bíztatók, hétvégén például Bécsben a tagországok nem tudtak a termeléscsökkentés részleteiről megállapodásra jutni – írta a Portfolio.hu.

Az egyezményt így legkorábban november végén írhatják alá, ennek esélye azonban a Goldman szerint egyre kisebb. A szakemberek szerint, még ha sikerül is az egyezményt aláírni, a gyakorlati megvalósítás akkor is alacsony valószínűséggel következhet be.

Bár az OPEC szombati találkozója csak egy technikai egyeztetés volt, az a tény, hogy nem sikerült a szóbeli megállapodásnál előrébb jutni, nem sejtet sok jót a novemberi ülésre nézve. A Goldman szerint az olajpiaci fundamentumok egyre gyengébbek, az OPEC-megállapodás nélkül pedig az árak 40 dollár környékére eshetnek.

Forrás: Portfolio.hu