Trading

Erősíti a bizalmat a Mol

NRGreport | 2016.11.04. 09:14

Felülteljesítő a Mol a versenytársakkal szemben, a hektikus olajpiac ellenére tartani tudta eredményét, közben osztalékkal is erősíti a bizalmat a befektetők felé. Ez derül ki a társaság harmadik negyedéves eredményeiből és a várakozásokból. Vágó Attilát, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzőjét kérdeztük.

A jelentés legfontosabb számai

  • A MOL-csoport 2,2 milliárd dollárra növelte a 2016-ra kitűzött tiszta EBITDA célját. 

  • Az Upstream EBITDA 12 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, 2011 óta ez volt az első alkalom, hogy nőtt az üzletág EBITDA-ja év/év alapon. 

  • A Downstream üzletág eredményében nem történt nagyobb változás, annak ellenére, hogy tervezett leállások voltak a hazai üzemekben

  • A MOL-csoport készpénztermelő képessége közel egy milliárd dollár volt az év első kilenc hónapjában.

    Az összes szám itt tanulmányozható.

A Mol felülteljesítette a várakozásokat minden soron, úgyhogy el lehet mondani azt, hogy a Mol ismét nagyon jó negyedévet tudott maga mögött annak ellenére, hogy a makrogazdasági kondíciók nem kifejezetten segítették a vállalatnak a működését, mondta Vágó Attila. A Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint az olajár mozgása hektikus maradt, annak ellenére, hogy az utóbbi időben már fel lehetett fedezni a javulás jeleit. Közben a finomítói árrések rettentően ingadoztak, a termékfedezeti szintek pedig a felére estek. Tulajdonképpen a külső környezet egyáltalán nem volt támogató a Mol számára, az eredmény viszont magáért beszél, mondta az elemző. Ez minden körülmény ellenére stabil maradt, ami Vágó Attila szerint azt jelenti, hogy nagyon sok mindent tett a Mol házon belül annak érdekében, hogy ezt elérje. „Egy dolog, hogy jó lett az eredmény és felülteljesítette a várakozásokat, de mindezek alapján a Mol még meg is emelte éves tisztított előrejelzését, immáron 2 milliárd dollár helyett 2,2 milliárd dollárt vár erre az évre, ami 600 milliárd forint, azaz mintegy 10 százalékkal kevesebb csupán dollárban, mint tavaly ilyenkor volt, ami nagyon nagy teljesítmény” – mondta Vágó Attila.

Nagyon fontos még az is, hogy mindeközben nagyon szigorú költséggazdálkodást folytat a társaság és a beruházási aktivitását is visszavette. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok készpénzt fog termelni a cég, amiből fizethet osztalékot is, tette hozzá. Az osztalékfizetéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Nagyon sokáig az volt a nézet, hogy hektikus árkörnyezetben, alacsonyabb várható megtérülések mellett nem feltétlenül szerencsés, ha a társaság költi a pénzt. Sokkal jobban elfogadták a befektetők azt, hogy inkább takarékossági intézkedéseket vezet be a társaság. Ennek az osztaléktervezetnek most örültek a befektetők, jó hír volt, hogy a Mol az év során felülteljesítette versenytársait, és különösen érvényes ez arra az időszakra, amióta felminősítették Magyarországot egy befektetési kategóriával. Egyszerűen fogalmazva, a piacnak tetszik az, amit jelen pillanatban a Mol csinál, mondta Vágó Attila. Fontos az is, az elemző szerint, hogy a cégnek jó esélye van arra, hogy ezt fenn tudja tartani a társaság a következő egy-két évben, mondta. Aztán megint elkezdődhet egy beruházási ciklus, amikor majd költeni kell ahhoz, hogy a növekedési ráták ne essenek vissza, tette hozzá.

A részvényárakkal kapcsolatban Vágó Attila szerint megfigyelhető volt, hogy egy átárazási folyamat zajlott le, megfordult a szentiment a Mol körül. A társaságra most teljesen másképpen tekint a piac, mint másfél-két évvel ezelőtt. A háttérben ezzel párhuzamosan minőségi változások is zajlanak, a menedzsment igyekszik sokkal transzparenssebbé tenni a részvénystruktúráját, folyamatosak a pénzügyi döntéseket, növelni szeretnék a közkézhányadot, osztalékot akarnak lépésenként fizetni – ezek mind bizalomerősítő intézkedések, melyek alapján akár fenn is maradhat a pozitív hozzáállás a társaság részvényei felé, az elemző szerint. A Mol esetében most 20 ezer forint fölötti célárak a jellemzőek az elemzőknél, a Concorde Értékpapír Zrt.-nél ez 17 600 forint. A célárak alapján akár még van is mozgástere a papírnak felfelé, viszont már vannak olyan hangok is, hogy már nagy emelkedésen van túl, és meg kellene várni, hogy mennyire fenntartható a szabad cash flow generációs képessége a társaságnak – mondta Vágó Attila.

(A Millásreggeli gazdasági rádióműsorban, a 90.9 Jazzy rádión elhangzott interjú szerkesztett változata.) 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.