Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Marrakeshben a párizsi klímamegállapodás részleteiről tárgyalnak

NRGreport | 2016.11.07. 08:01

Hétfőn kezdődött a marokkói Marrakeshben az ENSZ 22. klímakonferenciája, amelyen a résztvevők a párizsi klímacsúcson tett vállalásaik részletszabályait dolgozzák ki – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára.

Makai Martina hozzátette: a rendezvény november 7-től 18-ig tart. A konferencia első hete egy úgynevezett előkészítő szakasz, amit azután a miniszteri szintű szakasz követ november 15-től 17-ig. Ezeken a napokon indulnak majd meg a párizsi megállapodáshoz kapcsolódó klímafinanszírozási tárgyalások, amelyeken már nemcsak a végrehajtási szabályokról, hanem a megvalósításhoz szükséges pénzügyi források biztosításáról is lesznek egyeztetések – ismertette.

A WWF Magyarország közölte: a tárgyalásokon az éghajlatvédelmi megállapodás megvalósítását segítő szabályrendszereket dolgozzák ki. Manuel Pulgar-Vidal, a WWF nemzetközi éghajlatváltozási és energetikai igazgatója a közlemény szerint kiemelte: a marrakeshi konferencia arról szól, miképpen lehet ösztönözni a kormányokat, vállalatokat, városokat és más szereplőket, hogy a jelenlegieknél is ambiciózusabb vállalásokat tegyenek és azokat képesek legyenek megvalósítani. Az érintetteknek úgy kell felállniuk a tárgyalóasztaloktól, hogy tisztában legyenek a szabályokkal és a rendelkezésre álló eszközökkel, amelyek segítségével meg lehet állítani az éghajlatváltozást – tette hozzá.

Kiemelték: 2018-ban lesz majd először látható, hogy Párizs valóban megváltoztatja-e a klímaváltozás menetét. A következő két évben mindenképpen javítani kell az államok által kitűzött célokon, hogy az országok ledolgozzák a tényleges vállalások és az éghajlatváltozás megállításához szükséges kibocsátás-csökkentés közötti különbséget, mert csak így tartható a globális felmelegedés a biztonságos, 1,5 Celsius fokos határérték alatt – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.