NRGreport
Menü

Belátható időn belül véget ér az olaj korszaka

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szerint az olaj iránti kereslet 2029-re éri el csúcsát, ezután pedig visszaesés következik.

Az OPEC előrejelzése szerint a világ olajkereslete 2029-re érheti el a csúcsát akkor, ha az aláíró államok betartják a párizsi klímaegyezményt, ez ugyanis visszafoghatja a világ energiafogyasztását. 

Ha az egyezmény betartása nem sikerül, akkor az olajkartell szerint 2040-ig tarthat a növekedés. Az OPEC tagországai az elemzés szerint ez utóbbi esetet tekintik valószínűbbnek, ezért a 2029-ig tartó emelkedés csak B-verziónak számít. 

A szervezet ennek megfelelően arra számít, hogy az olajfogyasztás a jelenlegi napi 90-95 millió hordóról 2029-ire 100,9 millióra nő, ezt követően pedig tíz év alatt 98,3 millió hordóra esik.  

Az OPEC szerint a közeljövőben egyre több, az energiafelhasználás hatékonyságát növelő intézkedés születik majd és a vártnál korábban terjedhetnek el az alternatív meghajtású járművek is. Azt is valószínűsítik ugyanakkor, hogy 2040-ben még mindig a fosszilis energiahordozók adják majd a világ energiatermelésének több, mint felét - írja a Napi.hu

Forrás: Napi.hu