Trading

Elmaradhat a Fed decemberi kamatemelése

NRGreport | 2016.11.09. 12:31

Az elemzők szerint a kevésbé esélyesnek tartott Donald Trump győzelmével együtt járó bizonytalanság nem tesz jót a részvénypiacoknak. A következő napokban jelentős volatilitás várható. Elmaradhat a Fed decemberi kamatemelése. 

A CIB Bank elemzői szerint a piac első reakciója a kockázatkerülés erősödése volt. A következő napokban jelentős volatilitásra számítanak a főbb devizapiacokon és a részvénypiacokon is. Úgy vélik, kérdésessé válhat a már csaknem biztosnak vélt decemberi Fed kamatemelés. Hozzáteszik, a következő hetekben derül ki, hogy a kampányígéretekből pontosan mi, és hogyan valósul meg, egyáltalán nem biztos, hogy a legrosszabb fogatókönyv realizálódik, a nyilatkozatok bármelyik irányba alakíthatják a hangulatot. 

A forint hajnalban/reggel 305-ről 307,50-ig gyengült, majd kissé visszaerősödött, relatíve széles sávban ingadozik. A CIB elemzői szerint nem zárható ki további gyengülés. Pánikreakciókra nem számítanak, a volatilitás ugyanakkor a szokásosnál nagyobb lehet. Az állampapírpiacon szintén növekedhet az ingadozás, de visszafogottabb gyengülés várható. 

A K&H elemzői szerint a bizonytalanság elhúzódása nem tesz jót a részvénypiacoknak, a menekülő eszközök, így az arany számára viszont kedvező. Öröm az ürömben, hogy ennek hatására az egyre inkább a szigorítás irányába forduló Fed várhatóan meghátrál, és decemberben nem fog kamatot emelni, azonban ezzel együtt sem biztos, hogy rövid távon sikerül megnyugtatni a piacokat – írják elemzésükben. 

Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere szerint a Fed kamatemelésének újbóli elhalasztása teret enged a fejlődő, így a hazai kötvénypiacnak is, azonban ennek pozitív hatását csak részben fogjuk érezni, mivel a bizonytalanság miatt a kötvénypiacokon is érvényesülhet a kockázatkerülés. 

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a piac teljesen kiárazta a Fed decemberi kamatemelését, hiszen a befektetők úgy vélik, hogy a Trump győzelem egyet jelenthet a piacon eluralkodó volatilitással, és volatilis időszakban valószínűtlen a kamatemelés. A Fed-kamatemelés késése a szakértő szerint teret engedhet a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) arra, hogy tovább lazítson a monetáris kondíciókon, akár konvencionális, akár nem-konvencionális eszközökkel. 

Az Erste vezető elemzője úgy véli, szerencsés esetben a közép-kelet-európai régió még profitálhat is abból, ha esetleg megindul a tőkekiáramlás Latin-Amerikából, illetve Ázsiából, hiszen az onnan távozó tőkének új helyet kell találni, és részben célpont lehet ez a régió is. 

Angel Agudo, a Fidelity International portfóliómenedzsere elemzésében egyebek mellett kifejti: mivel a piac Clinton győzelmére számított, Trump megválasztása eleinte vélhetően okoz majd némi volatilitást, az első időkben, amikor a befektetőkön úrrá lesz a kockázatkerülő hangulat, minden bizonnyal kedvező hatással lesz a hagyományosan biztos menedéknek számító államkötvényekre és az aranyra. A kereskedelmi megállapodásokat övező bizonytalanság miatt az első időkben a dollár árfolyama is nagyobb mértékben ingadozni fog. 

A Fed kamatemelésével kapcsolatban kifejti: az utóbbi időben az infláció és a bérek is szép lassan emelkedtek, ezért röviddel ezelőttig nagyon valószínűnek látszott, hogy erre már decemberben sor fog kerülni. Most viszont ki kell várni, hogy Trump váratlan győzelme milyen hatással lesz erre a döntésre. 

John J. Hardy, a Saxo Bank szakértője szerint az első reakció pontosan az volt, amit a piac várt Trump győzelme esetére: a biztonsági menedéknek tekintett devizák – különösen a japán jen – árfolyama meredeken emelkedett a dollárral szemben, a feltörekvő piaci devizák, illetve a kockázati hajlandósággal korreláló devizák estek. Szerinte legfeljebb az lehet meglepetés, hogy ezek a reakciók ilyen gyorsan bekövetkeztek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kezdeti piaci reakciók milyen gyors ütemben és milyen jelentős mértékben rendeződnek vissza. 

Amennyiben a piac elkerüli az összeomlást, a Fed nyíltpiaci bizottságának kamatemelési döntése valószínűleg csak az adatoktól függ, a hangulat egyre nyugodtabbá válásával párhuzamosan a piac várakozásai is ebbe az irányba mutatnak. "Nem kell ahhoz zseninek lenni, hogy párhuzamot vonjunk a nullához közeli kamatpolitika, a mennyiségi lazítás és Trump győzelme között – valószínű, hogy a Fed próbál majd kibújni a politikai felelősség alól" – vélekedik a szakértő.

(MTI)

  NRGreport
Címkék
#Federal Reserve   #kamatemelés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.