Címlap

Hatalmas kihívás elé néz az OPEC

NRGreport | 2016.11.10. 14:29

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint hatalmas feladat előtt áll a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, amelynek tétje, hogy sikerül-e keresztülvinni a tervezett termeléskorlátozást. A szervezet tagországai októberben ismét rekord mennyiségben termeltek. 

A befektetők közben már az OPEC november 30-i ülésére várnak, ahol eldől, ténylegesen megvalósul-e a szeptemberi algiri találkozón összehozott elvi megállapodás a termelés korlátozásáról. Akkor a tagállamok képviselői abban maradtak, hogy 2 százalékkal fogják vissza a kitermelést és napi 32,5-33 millió hordóban állapítják meg azt. 

Közben az IEA adatai szerint októberben újabb rekordot ért el az olajkartell termelése. Ebben a hónapban 33,83 millió hordó olajat hoztak a felszínre a tagországok kútjai, ez 230 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. A növekedés a nigériai és a líbiai termelés újraindításának és a szintén rekord iraki kitermelésnek köszönhető. 

Az OPEC teljes kitermelése ötödik hónapja nő, amit elsősorban Irak és Szaúd-Arábia hajtott. Az októberi mennyiség egyébként 1,3 millió hordóval haladta meg az egy évvel korábbit. 

Az OPEC-en kívüli olajkitermelő államok – elsősorban Oroszország, Brazília, Kanada és Kazahsztán – teljesítménye is nőtt. Az IEA becslései szerint ezek az országok 2017-ben összesen 500 ezer hordóval növelik majd napi kitermelésüket, szemben az idei év egészére prognosztizált 900 ezer hordós csökkenéssel. 

Az IEA szerint, amennyiben sikertelen lesz az OPEC bécsi találkozója, akkor az idei év hátralévő részében és a jövő év nagy részében is a túlkínálat jellemezheti a piacokat és megnő a kockázata az olajárak csökkenésének is – írja a CNBC

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.