Vállalatok

Bőven van gázunk télire

NRGreport | 2016.11.11. 09:39

A gáztárolók 54 százalékban feltöltöttek, ami meghaladja a tavaly ilyenkori szintet, és elegendő a biztonságos téli gázellátásához – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken. 

Az államtitkár utalt arra: a többlet abból adódik, hogy megváltozott a jogszabály, nőtt a lakossági ellátást biztosító egyetemes szolgáltatók tárolási kötelezettsége. 

A gázellátás biztonságához hozzájárul a hazai termelés is, miként az, hogy a korábbiaknál több csatornán érkezhet gáz Magyarországra: Ukrajnán kívül már Ausztriából és Szlovákiából is – mondta Aradszki András.

A törekvés az, hogy még több helyről érkezhessen gáz az országba, nagy reményeket fűznek az orosztól független, fekete-tengeri, dél-kelet-európai gázforráshoz hozzáférést biztosító román-bolgár-osztrák-magyar vezeték megépítéséhez, amelyet az Európai Unió is támogat – mondta az államtitkár. Ugyancsak hamarosan rendeződik reményei szerint a magyar-horvát interkonnektorok (gázvezetékek kapcsolódási pontjainak) rendszere, és az Európában megjelenő likvidgáz is elérhet Magyarországra 2019-2020-ra.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.