Trading

Beletörhet Trump foga a szénbe

NRGreport | 2016.11.14. 12:20

Donald Trump győzelme után az egyik legnagyobb kérdés, hogy az Egyesült Államok új elnöke miként viszonyul valójában az energiaügyhöz és az, hogy az olaj- és gázipar támogatására, valamint a szénbányászat feltámasztására tett ígéreteiből mi valósul meg. 

A keddi amerikai elnökválasztás után optimistán nyilatkoztak a jövőről az olaj- és gáziparban, valamint a szénbányászatban érdekelt vállalatok vezetői. Donald Trump kampányában többször is kijelentette, hogy kedvező elbírálásban részesülnek majd ezek az ágazatok és bár az olajiparra tett kijelentései néhol bizonytalanságot tükröztek, a szénipar feltámasztásának kérdésében mindvégig határozott és eltökélt maradt az USA következő elnöke. 

Trump energetikai tervének kulcspontja az amerikai szénbányászat újjáélesztése, de egyelőre nagy kérdés, hogy a hangzatos ígéretekkel csak a munkásosztályhoz tartozó fehér szavazókat akarta-e elérni, vagy valóban komolyan gondolja a szén feltámasztását? Ha az utóbbi, akkor annyi már most kijelenthető, hogy nem lesz egyszerű dolga. 

Az elmúlt egy év során szinte nem látott napvilágot olyan iparági elemzés, ami ne a szénipar visszaesését jelezte volna. A környezetvédelmi szabályozások, a termelési költségek növekedése és az olcsó földgáz támasztotta verseny mind-mind jelentős profitcsökkenést eredményeztek a szénbányászati cégeknél. Ehhez jön, hogy a legnagyobb amerikai bányászati vállalatok közül több is csődvédelmet kért. 

A termelés is jelentős mértékben visszaesett az elmúlt években. 2016-ban 746,5 millió amerikai tonnát (kb: 907 kg) termeltek az Egyesült Államok szénbányái, míg 2014-ben ez a szám még elérte az egymilliárdot – az Energia Információs Hivatal (EIA) adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a szén felhasználása is csökkent, az export pedig 50 százalékkal esett vissza 97-ről 57,9 millió amerikai tonnára. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, 2016 lehet az amerikai szénbányászat számára a legrosszabb év 1978 óta. Az EIA becslései szerint ugyanakkor 2017-ben a termelés 3 százalékos növekedése várható.   

A Trumppal szemben optimista várakozásokat jól érzékeltette, hogy a választási győzelme utáni kereskedési napon rég nem látott szárnyalásba kezdtek a széncégek árfolyamai a tőzsdéken. A már említett Peabody Energy papírjainak árfolyama például nem kevesebb, mint 50 százalékot emelkedett egyetlen nap alatt és az addigi 8,50  dolláros árfolyam 13 dollárra nőtt a szerdán. A Glencore papírjainak értéke 7 százalékkal nőtt, de hasonló eredményt produkált az Anglo American, a BHP Billiton és a Rio Tinto is a Bloomberg szerint. Ezzel szemben a megújuló energiában érdekelt cégek árfolyama esésnek indult, ami megint csak jól mutatja a Trump adminisztárcióval kapcsolatos várakozásokat. 

Az Oilprice.com elemzése szerint a szén térvesztése olyan mértékű, hogy azt még egy, a Kongresszus teljes támogatását élvező szénpárti elnök sem tudja megfordítani. 2015-ben az energiaipari nyugdíjazások 80 százaléka szénerőműveknél történt. A könyzetevédelmi szigorítások miatt az öreg, kisebb méretű erőművek nagy részét bezárták, vagy gázüzeműre állították át, ez utóbbi megoldás a rohamosan terjedő palagáz miatt jóval olcsóbb, mint a hagyományos széntüzelés. Ráadásul Trump arra tett ígéretet, hogy eltörli az olaj- és gázkitermelésre vonatkozó korlátozásokat, ismét megnyitná a szövetségi földterületeket az olajbányászat előtt, valamint új olajvezetékeket építene és nagyobb számban engedélyezné a tengeri olajkitermelést is. Ezen intézkedések mindegyike ugyanakkor erősebb versenyhelyzetet teremtene a szénbányászat számára és nehezebbé válna a villamosenergia-termelésben korábban meglévő piaci részesedés visszaszerzése. 

Az optimista hangok erre azt mondhatnák, hogy sebaj, még ott van az export. A világ egyik legnagyobb szénfelvevő piaca Kínában és Indiában található. A kínai kormány törekvései a helyi szénipar és szénfelhasználás állami kontrolljának növelésére ugyanakkor azt is jelenti, hogy az ázsiai ország a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet saját szénipara kihasználására és az import csökkentésére. S ha mindez nem lenne elég, az amerikai szénipari vállalatoknak az ausztráliai szállítókkal is meg kell küzdenie. 

Néhány iparági elemző szerint ezért már most erősen kérdéses, hogy Trump beváltja-e, illetve képes lesz egyáltalán beváltani a széniparnak tett ígéreteit és munkahelyek tízezrét teremteni egy haldokló iparágban – írja az Oilpirce.com.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.