NRGreport
Menü

Kötelező lesz a hangjelzés az elektromos autóknál

A hibrid meghajtású és elektromos autók egyik pozitív velejárója, hogy nem hangosak, sőt kifejezetten halkak. Míg azonban ez vonzó lehet a sofőrök és az autókban ülők számára, veszélyes lehet a gyalogosoknak és biciklistáknak. Az Egyesült Államokban éppen ezért vezetnek be egy új szabályrendszert, amely az ún. „csendes autókat” kötelezi a figyelmeztető hangjelzések kibocsátására, ha alacsony sebességgel közlekednek.

A szabályozás vonatkozik minden 5 tonna alatti hibrid meghajtású és elektromos személyautóra, kamionra, SUV-re és buszra. Az amerikai közúti biztonsági szerv, a National Highway Traffic Safety Administration vonatkozó előírása szerint minden ilyen jármű „hátra és előremenetben egyaránt köteles jól hallható hangot kiadni, ha 30 km/h alatti sebességgel közlekedik.”- írta oldalán az NPR.

A közlekedésért felelő miniszter Anthony Foxx NPR rádiónak tett nyilatkozata szerint a közlekedés biztonságának elősegítése miatt jött létre a szabályozás, hiszen mindannyian az érzékszerveinkre hagyatkozunk a potenciális veszély felmérésénél – hallanunk és látnunk is kell a közeledő járműveket.

Az autógyártóknak mindez évente 39 millió dollárjába fog kerülni. A szabályozás ugyanis külső, vízhatlan hangszóró elhelyezését írja elő, a Reuters információi szerint. A balesetek csökkenő számának köszönhetően azonban 250-350 millió dollárral kevesebb kiadás keletkezne összesen. A közlekedési hatóság prognózisa szerint mintegy 2400-al kevesebb gyalogosgázolás következik majd be a szabályok életbelépését követően. A hagyományos autókhoz képest a hibirek és elektromos autók 1,18-szor nagyobb eséllyel ütköznek gyalogosokkal és 1,51-szer többet biciklistákkal.

A vakok és gyengén látók számára különösen fontos a szabályozás, az amerikai vakok szövetségének elnöke, Mark Riccobono szerint ezzel nagyban csökken az esélye, hogy sérült emberek kerüljenek veszélyes közlekedési helyzetbe.

Forrás: NPR, Reuters