Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Kétmilliárd forintból hasznosít újra a BorsodChem

NRGreport | 2016.11.16. 07:19

A környezet védelmére fókuszál a kazincbarcikai BorsodChem Zrt., amely megkezdte a vegyszeripari maradékok energiahatékony és környezetbarát semlegesítését és újrahasznosítását, a projektre több mint kétmilliárd forintot költ – közölte a vegyipari cég.

A tájékoztatás szerint a nagyobb környezetterheléssel járó jelenlegi technológiát felváltja egy környezettudatosabb, energiatakarékos és gazdaságos eljárás, a projekt várhatóan 2018-ban fejeződik be.

A fejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alapból valósul meg, 2 milliárd 39 millió forint vissza nem térítendő támogatásból.

A beruházásnak köszönhetően új üzem épül, amely lehetővé teszi egyebek mellett azt, hogy a vegyipari társaság gyártóbázisainak széndioxid kibocsátása csökkenjen, jelentősen mérséklődjön a villamos-energia felhasználás, és megszűnjön a higany alkalmazása a klórtermelésben.

A BorsodChem Zrt. a klórgyártásban a nátrium-klorát bontásához magas fajlagos vegyszer- és hőmennyiséget használ, amelyek mennyisége várhatóan jelentősen csökkenni fog.

A nyilvános cégadatok szerint a kínai többségi tulajdonban lévő BorsodChem 2015-ben 1,398 milliárd euró árbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,46 milliárddal. A cég árbevételének közel egyharmada származik exportból. A társaság üzemi eredménye 2014-ben 33 millió, 2015-ben 25,632 millió euró volt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.