NRGreport
Menü

Áramtermelés: a megújulók lenyomták a szenet - infografika

A Knoema.com infografikáján a villamosenergia-termelés alakulását követheti nyomon a különböző energiaforrások, a szén, a földgáz és a megújulók alapján. 

A világ energiatermelésében egyre nagyobb szerepet kapnak a megújuló források, elsősorban a fejlődő országokban rendszerbe állított új kapacitásoknak köszönhetően. Ezeknek fajtájától függően a megújulók segítségével már most nagyobb mennyiségű elektromos energiát állítanak elő, mint a szénnel. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb, középtávú jelentése szerint a váltás az elmúlt évben következett be, míg az amerikai Energia Információs Hivatal adatai szerint ez 2016 végére történik csak meg. 

Az IEA adata szerint 2015-ben az új energiatermelési kapacitások növekedéséből több mint 50 százalékban a megújuló energiaforrások vették ki a részüket. Az új energiatermelő erőművek nagy része szél- és naperőmű, ezek a teljes bővülés 45 és 24 százalékát adják. 

A tavalyi évben a világ új szélerőműveinek 41 százaléka Kínában épült és a világon az összes megújuló alapú energiatermelő egység 44 százaléka létesült az ázsiai országban. 

A Knoema.com alábbi infografikáján azt követheti nyomon, hogy 2010 óta az egyes energiaforrások segítségével mekkora mennyiségű villamosenergiát állítottak elő a világon.

Renewable Energy

Forrás: Knoema.com