NRGreport
Menü

Oroszország felpörgeti az olajtermelést az OPEC-akció előtt

Stabilan nő az orosz olajkitermelés és az olajexport is, októberben pedig rekordmennyiségű olajat bányásztak az országban. 

Az oroszországi olajkitermelés 2,3 százalékkal nőtt az idei év eleje óta - közölte Kirill Molodszov helyettes energiaminiszter.  A miniszterhelyettes az orosz olajexporttal kapcsolatban a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Oroszország elsődleges célja a belföldi kereslet kielégítése. 

Az orosz olajkivitel a január és október közötti időszakban 4,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, igaz az októberi export csupán 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Októberben egyébként a szovjet éra utáni legmagasabb szintet érte el az olajkitermelés, ebben a hónapban napi 11,2 millió hordó olajat hoztak felszínre az oroszországi kutak. 

A hivatalos orosz porgnózis és más elemzők szerint is 2017-ben tovább nő majd Oroszország olajtermelése, amihez hozzájárulhat az új olajmezők bekapcsolása a termelésbe. A Goldman Sachs például 2017-re napi 11,7 millió hordós termelés valószínűsít. Ez magasabb a bankház korábbi, napi 11,4 millió hordós várakozásánál. A korábbi becslés még azt valószínúsítette, hogy a 11,7 millió hordós szintet csak 2018-ra éri el Oroszország, de a jelek szerint az orosz olajcégek az elemzők várakozásánál gyorsabban futtatják fel a termelésüket.   

Közben a legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy vajon Oroszország hajlandó-e ténylegesen csatlakozni az OPEC tervezett kitermelés-korlátozásához, vagy az ezirányú megnyilatkozások inkább csak a taktika részei. Minden esetre az orosz energiaminisztérium honlapján Alexander Novak miniszter korábbi nyilatkozata kiemelt helyen látható. Novak szavai szerint a termelés visszafogása lehet a leghatékonyabb fegyver az olajpiac stabilizálása érdekében - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com