NRGreport
Menü

Globális internetet álmodott meg a Tesla-alapító

Világszintű szélessávú szolgáltatást építene ki Elon Musk, a SpaceX alapítója, és ebben az űripari cég is nagy segítségére lesz. A vállalat november 15-én nyújtott be egy kérelmet az amerikai Szövetségi Kommunikációs Hivatalnál (FCC), hogy összesen 4425 műholdat bocsáthasson fel a világűrbe.

Ez a szám óriási: jelenleg 1419 aktív műhold van az égen, és további 2600 használaton kívüli egység kering a Föld körül.

A SpaceX először 1600 műholdat bocsátana fel, és azzal számolnak, hogy már ennek a felével, 800 műholddal is szélessávú lefedettséget tudnak biztosítani az USA területén, és azon kívül is. Ezután további 2825 műholdat vinnének fel, más magasságba – írta az Index.

A műholdak körülbelül 386 kilogrammosak, telekommunikációs berendezések lesznek rajtuk, de ami ennél is fontosabb, felhasználónként 1 Gbps letöltési sebességet biztosítanának, 25-35 ezredmásodperces válaszidővel.

Az UNESCO becslései szerint most nagyjából 4,2 milliárd embernek nincs hozzáférése, de a következő évtizedben milliárdok jutnak majd internethez.

A cikk feltételezhető, hogy egy globális, űrből jövő internetelérés esetén megszűnik a roaming, és hogy a SpaceX megfizethető áron nyújt majd szolgáltatást. Az űrinternet lehetséges célközönsége ugyanis a szegényebb országokban él.

Optikai kapcsolat kötné össze a műholdakat, és folyamatosan fejlesztenék a felküldött eszközöket, hogy egyre jobb minőségű hozzáférést tudjanak biztosítani. A Google és egy Fidelity nevű cég 1 milliárd dollárt fektetett a projektbe, szóval esélyes, hogy ezek a cégek bele fognak szólni abba, hogy milyen tartalmak legyen elérhetők az űrneten.

A grandiózus tervek szerint fontos megjegyezni, hogy a SpaceX két hónapja vesztett el egy 200 millió dolláros műholdat egy elhibázott felbocsátáson. Ezzel a műholddal a Facebook szeretett volna internetelérést biztosítani Afrikában.

Forrás: Index