Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Kiemelkedő jelentőségű Magyarország számára a párizsi klímamegállapodás ratifikálása

NRGreport | 2016.11.18. 10:14

Környezetvédelmi szempontból az elmúlt időszak kiemelkedő eseményének tartja Seszták Miklós, hogy Magyarország az első uniós államok között ratifikálta október elején a párizsi klímamegállapodást és helyezte letétbe az okmányt az ENSZ központjában.

A nemzeti fejlesztési miniszter ezt éves meghallgatásán mondta csütörtökön az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában.

Emlékeztetett: a párizsi megállapodás fő célja, hogy az átlagos globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, alapvető a világ jövője szempontjából.

A nemzeti fejlesztési tárca vezetője beszélt a hulladékgazdálkodás, a szemétszállítás rendszerének átalakításáról. Ez szerinte szükséges volt, mert az átalakítás nyomán jöhet csak létre egységes színvonalú és nonprofit jellegű hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer Magyarországon.

Hangsúlyozta: Magyarország eleget tesz 2020-ig uniós vállalásának az energiafelhasználásában a megújuló források 14,65 százalékos arányára. Az ország mára – bár a pontos számítások még folynak – elérte a 13 százalékot. Ez alapján kimondható, hogy teljesül a vállalt kötelezettségét.

Felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy amennyiben nem lesznek kedvezőtlen gazdasági és piaci folyamatok, úgy a kormány tovább szeretné folytatni a lakossági rezsicsökkentést, és vizsgálja az ipari rezsicsökkentés lehetőségét is. A vizsgálatok szerint egy családi ház esetében a rezsicsökkentés most évi mintegy 110 ezer forint megtakarítást jelent – jegyezte meg.

Seszták Miklós beszélt arról, hogy az "Otthon melege" program finanszírozására mintegy 25 milliárd forint állt rendelkezésre. Ebből a forrásból a programsorozat keretében mintegy 85 ezer háztartás számára biztosítottak energetikai fejlesztési lehetőséget háztartási gépek, nyílászárók és kazánok cseréjére. Hozzátette: elkezdődött a családi és társasházak korszerűsítésének támogatása is, amire eddig mintegy 50 ezer pályázat érkezett.

Jelezte, a tárca felkészült a téli energiaszükséglet biztosítására: Magyarország rendelkezik a szükséges gázmennyiséggel az ország téli időszakban történő ellátásához.

Seszták Miklós tájékoztatta az országgyűlési képviselőket a radioaktív hulladék (kiégett fűtőelemek) kezeléséről szóló nemzeti programról. Elmondta: a minisztérium a szennyező fizet elv alapján hozza meg a területen szükséges döntéseket. E téren a tevékenységük elismerését mutatja, hogy Magyarország az idén Washingtonban megkapta az "Atomok a békéért" díjat, ami a nukleáris energia békés célú felhasználásának terén végzett tevékenységet ismeri el.

Heringes Anita (MSZP) felvetésére, hogy az új hulladékgazdálkodással foglalkozó szolgáltató cég sokat költött önmagára, a miniszter azt válaszolta: az új cég működésének feltételeit meg kell teremteni, de a kifogásolt költésekről – például a gépkocsikra fordított összegről – kimutatásokat kér majd munkatársaitól.

Hozzátette: azok a fogyasztók, akik a cégtől több hónapra szóló szolgáltatói számlát kaptak, részletfizetési kedvezménnyel élhetnek.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Ráhel állami szinten kíván-e turizmussal foglalkozni, Seszták Miklós azt válaszolta, hogy erről nincs tudomása.

A kerékpározás feltételeinek javításáról szóló kérdésre válaszolva Seszták Mikós történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban önálló szervezeti egység foglalkozik a kerékpározás lehetőségeinek fejlesztésével. A kerékpárutak fejlesztésére nemzeti forrásból várhatóan mintegy 100 milliárd forintot fordítanak majd, 36 milliárd forintról pedig már döntött a kormány.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.