Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Európa megvédi a párizsi egyezményben foglaltakat

NRGreport | 2016.11.21. 12:19

A hétvégén zárult klímacsúcson a résztvevők komolyabb politikai elköteleződésre szólították fel a döntéshozókat és megállapodtak a párizsi egyezmény alkalmazását meghatározó szabályok előkészítésének menetéről is.  

Az ENSZ éves találkozóján Marokkóban közel kétszáz ország vett részt. Az esemény kezdetén, kevesebb, mint egy évvel azután, hogy a francia fővárosban ezárult, hatályba lépett a párizsi klímapaktum.

Ennek (is) köszönhetően sikerült előrelépni a párizsi egyezmény szabálykönyvének előkészítéséről: az egyezmény alkalmazását szabályozó kiadvány várhatóan 2018-ra készül el. 

A Marrakeshben elértek azt bizonyítják, hogy a világ nagy erőkkel halad előre a globális klímaváltozás terén, mondta az unió klímabiztosa, Miguel Arias Cañete. Az unió kiáll a párizsi megállapodás mellett, és alkalmazni fogja az ott elfogadottakat, tette hozzá.

A marokkói találkozó egyik legfontosabb hozadéka, a Marrakech Action Proclamation, mely felszólítja a politikai döntéshozókat, hogy teljes körűen vegyenek részt a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A kéthetes konferencia során az Európai Unió bejelentette, Németország 40 millió euróval, az Európai Bizottság pedig 20 millió euróval járul hozzá az InsuResilience elnevezésű kezdeményezéshez. A G7 országok általi kezdeményezés célja, hogy 2020-ig közvetlen vagy közvetett módon fedezetet nyújtson a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett 400 millió, fejlődő országban élő embernek. A konferencián az EU újfent ígéretet tett arra, hogy támogatja Afrikában a klímaváltozás elleni harcot és a megújulókra történő átállást. A felajánlott támogatások/beruházások eredményeként a kontinensen  2020-ig legalább 5GW-ra nőhet a megújulókból származó villamosenergia-kapacitás, ami a 2020-ra kitűzött Africa Renewable Energy Initiative kezdeményezésben foglalt mennyiség fele. Tavaly, az unió tagországai több mint 17 milliárd euróval támogatták a fejlődő országokat a klímaváltozás elleni harcban. Az idén ősszel meghirdetett European External Investment Plan pedig durván 44 milliárd eurónyi magán- és közpénzből származó befektetést generálhat Afrika és az EU közvetlen szomszédai számára.

A COP 22 ideje alatt Marokkó, Franciaország, Németország, Spanyolország és Portugália jóváhagytak egy ütemtervet, mely az országok közötti fenntartható és megújulókból származó villamos-energiakereskedést hivatott megkönnyíteni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.