Trading

Már termeli az olajat a Mol az Északi-tengeren

NRGreport | 2016.11.21. 09:55

Megindult a kitermelés az északi-tengeri Scolty & Crathes mezőn hétfőn – közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint a mezőn a kitermelés egy évvel azután kezdődött, hogy a fejlesztési tervet 2015-ben elfogadták, és a projekt megvalósítását jóváhagyták. A kivitelezés a tervezettnél korábban és az előirányzottnál olcsóbban valósult meg.

A fajlagos kitermelési költség várhatóan hordónként 15 dollár alatt alakul majd a csúcshozamú termelést biztosító kezdeti években.

A Mol tájékoztatása szerint a projektben 50 százalék részesedéssel rendelkezik a mező operátora az EnQuest, míg a maradék 50 százalék a Mol-csoport tulajdona. A mezőfejlesztésben szerződéses partnerként részt vett a Stena Drilling, a Technip és a Petrofac.

A Mol 2013 decemberében jelentette be, hogy az északi-tengeri akvizícióval erősíti portfolióját, részvény-adásvételi szerződést kötött a Wintershall Norge AS-vel 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről, amelyek az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó részén találhatóak. Az átvett portfólió magába foglalja a Broom 29, a Catcher 20, a Cladhan 33,5, valamint a Scolty & Crathes mezők 50 százalékos nem operátori részesedését. Szintén a tranzakció része a Wintershall Sullom Voe terminálban és a Brent vezetékrendszerben meglévő tulajdoni hányadának átvétele. A vételár 375 millió dollár volt.

A Mol 2014 márciusában tette közzé, hogy lezárta az északi-tengeri akvizíciót, a Wintershall Norge AS-vel a korábban bejelentett részesedés-adásvételt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.