NRGreport
Menü

A reményből táplálkozik az olaj

A nyersolaj ára dinamikusan emelkedett még az erősödő dollár ellenére is, ahogy egyre nőttek azok a várakozások, amelyek szerint az Opec a november 30-i ülésén végre megállapodásra juthat a kitermelés csökkentésében. Ez a piaci mozgás egyébként ismét megerősítette azt, hogy az olajkitermelő kartell jelentős mértékben felelős a piaci volatilitásért.
 
A Brent nyersolaj ára az elmúlt hét hónapban a hordónkénti 48 dollár körüli szinten mozgott, a kereskedés pedig egy körülbelül 10 dolláros szélességű sávban zajlott. Ebben az időszakban a piaci szereplők magatartását a vezető Opec tagországok és Oroszország bővülő kitermelési számai alapján előállt tartós túlkínálati helyzet, illetve ugyanezen kitermelők verbális intervenciói közötti ingadozás határozta meg - véli Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója.
 
Összességében elmondható, hogy az olajpiaci volatilitás legfőbb forrásává maga az Opec vált, a piac pedig most már hisz a kitermelési kvóták csökkentésében. Ennek eredményeképpen az olaj ára le tudta győzni az erősödő dollár, illetve a továbbra is tartósan fennálló túlkínálati piac negatív hatásait, és dinamikusan emelkedett a hordónkénti 50 dolláros szintig.


 
A befektetési alapok 2012 óta összesen hét alkalommal igazították ki portfóliójukat Brent és WTI nyersolaj termékekben 100 millió hordót meghaladó mértékben – ebből öt alkalom idén augusztus óta fordult elő! A spekulatív befektetési alapok ügyletei, melyek próbálták lekövetni a piaci mozgásokat, komoly áralakító tényezővé váltak, azonban pont ezek az ügyletek felelősek azért is, hogy az árak az elmúlt hét hónap folyamán ilyen szűk sávban mozogtak.
 
A kitermelés csökkentésével kapcsolatos esetleges megállapodás nagymértékben felgyorsíthatja a piac normalizálódását – ennek eredménye, hogy a piac már most emelkedik, párhuzamosan a megállapodás megkötésével kapcsolatos egyre intenzívebb várakozásokkal. Az Opec hétfőn és kedden megbeszélést tartott annak érdekében, hogy megfelelő módon ki tudják dolgozni az egyes kitermelő országok kvótáinak mértékét. A piaci optimizmus egyértelműen Oroszország és Irán olyan irányú kijelentéseinek tulajdonítható, amelyek szerint ez a két kulcsfontosságú kitermelő ország is egyre inkább hajlik a megegyezésre.
 
Feltételezve, hogy olyan megállapodás születik, amely a kitermelés mértékét legalább 800,000 hordóval csökkenti, a Brent ára ismét a hordónkénti 54 dollár körüli küszöböt kezdheti ostromolni. A piac kezdeti elmozdulását a rövid pozíciók zárása indíthatja el, amely után a piac egy kis szünetet tarthat, sőt, akár enyhén korrigálhat is, ahogy a piaci szereplőkben tudatosodik majd, hogy az Opec tagországok az elmúlt években elég nehezen birkóztak meg a saját maguk megállapította kitermelési kvóták pontos betartásával.

Forrás: NRGreport