NRGreport
Menü

Végzetesen gyors egyes állatfajok számára a klímaváltozás

Több száz állat és növényfaj képtelen elég gyorsan alkalmazkodni a klímaváltozáshoz - írja a BBC News egy amerikai kutatók által készített elemzés alapján. 

Amerikai tudósok összesen 260 állat- és növényfajt vizsgáltak meg aszerint, hogy milyen ütemben képesek alkalmaszkodni a klímaváltozáshoz. A kutatás kimutatta, hogy ezen fajoknál a csapadék- és a hőmérsékletváltozáshoz való alkalmazkodás sokkal lassabb, mint a klímaváltozás üteme. A tudósok szerint a kétéltűek, hüllők és a növények különösen veszélyeztetettek és a trópusi területeken élő fajok is nagyobb veszélyben vannak, mint a mérsékelt égövben élők. 

Az Arizona egyetem kutatók szerint néhány faj egyedei könnyebben változtatják élőhelyüket földrajzilag is, alkalmazkodva például a magasabb hőmérséklethez, de az elzárt területeken - természetvédelmi területeken, hegyeken, vagy szigeteken - őshonos fajok ezt nehezebben tudják megtenni.   

A vizsgált fajok közül az emlősök és a madarak némiképp kedvezőbb helyzetben vannak, mivel ezek képesek saját testhőmérsékletük szabályozására, a kétéltűek és hüllők ugyanakkor erre képtelenek. S bár a fajok küzül elméletben több is képes lenne arra, hogy egy magasabb területre vándorolva ellensúlyozza a hőmérséklet növekedését, a többség számára ez nem járható út a kutatók szerint - írja a BBC News.

Forrás: BBC News