NRGreport
Menü

Roszatom: nem kerül sértült reaktortartály Paks II-be

Az orosz cég közleményben cáfolta Jávor Benedek európai parlamenti képviselő információját. 

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének szerdai közleménye szerint az orosz Roszatom egy, az osztroveci Belorusz Atomerőműbe szánt, de az építkezés közben megsérült reaktortartályt építene be a Paks II atomerőműbe. A sérülés miatt a belorusz kormány azt kérte az oroszoktól, hogy cseréljék ki egy hibátlan tartályra a berendezést - írja az Index

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nyilatkozatban reagált Jávor Benedek európai parlamenti képviselő közleményére.

"A Roszatom nem használja fel a Belorusz Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályát a majdani Paks II. atomerőműben. Mindazonáltal műszaki akadálya nincs a reaktortartály rendeltetésszerű felhasználásának: a reaktortartály hibátlan és alkalmas rendeltetésszerű működésre, amit az eddig elvégzett vizsgálatok eredménye is alátámaszt. Pótlólagos intézkedésként a Roszatom a reaktortartály állapotát nemzetközi szakértőkkel is megvizsgáltatja" - közölte Vlagyiszlav Bocskov, a Rusatom Nemzetközi Hálózat kommunikációért felelős alelnöke.

Forrás: MTI-OS, Index