NRGreport
Menü

Szuperakku: napokig bírja, másodpercek alatt tölt

A telefonokat másodpercek alatt feltölti majd, a villanyautóknak is csupán néhány percre lesz szükségük a University of Central Florida szuperkondenzátora.

A University of Central Florida (UCF) szakemberei olyan szuperkondenzátor prototípust hoztak létre, amely akár 30 ezer töltési ciklus után is úgy működik, mintha vadonatúj lenne, ráadásul ultragyors töltés segítségével pillanatok alatt visszatér az akkumulátor életereje.

A szuperkondenzátorok töltése azért lehetséges ilyen gyorsan, mert az áramot az anyag felületén statikusan tárolják, és nem kémiai reakciókat használnak, mint például az jelenlegi akkumulátorok. Mindehhez arra van szükség, hogy “kétdimenziós”, nagy felületű anyagból készüljenek, ami képes sok elektront tárolni. Többek között az UCLA és Henrik Fisker is arra jutottak, hogy erre a legjobb a grafén, ami új fejezetet nyithat az akkumulátorok történetében – írta a 24.hu az Endgadget információi alapján.

Megoldandó feladat a grafén integrálása olyan anyagokkal, melyeket szuperkondenzátorokban használnak, és ezért ragaszkodik a fejlesztőcsapat a 2D anyagokhoz, ahol csupán néhány atom veszi körül a vastag 1D nanoszálakat.

A kutatás még nagyon gyerekcipőben jár, és messze vagyunk attól, hogy a tömeggyártásra sor kerüljön, ugyanakkor a technológia mindenképpen ígéretesnek tűnik – mondta Nitin Choudhary, a UCF munkatársa. A kisebb elektronikai eszközök számára a mi anyagaink felülmúlják a hagyományosan használtakat, úgy energiasűrűségben, mint ciklikus stabilitásban, tette hozzá.

A kutatók most próbálják szabadalmaztatni az új folyamatot, ami a jövőben akár az elektromos autózásban is mérföldkő lehet, hiszen a töltést a hosszú órákról néhány percre redukálhatja anélkül, hogy robbanásveszély jelentkezne. A rövidebb töltési idő egyben azt is jelenti, hogy csökken a fosszilis tüzelőanyagok mennyiségének felhasználása.

Forrás: 24.hu, ,Endgadget