NRGreport
Menü

Újabb csavar az olajvitában

November 30-án ülnek össze az OPEC tagországok, hogy megvitassák termeléscsökkentési terveiket és megállapodjanak a kitermelési szintek visszafogásáról. Több elképzelés is körvonalazódott már, legutóbb Azerbajdzsán miniszterelnöke lengette be, hogy a kartell napi 880 ezer hordós kitermelés csökkentést vár el a nem-OPEC tagországoktól.

Oroszország az utóbbi hírekre reagálva kijelentette, hogy erről most hallanak először, eddig az OPEC napi 500 ezer hordóról beszélt. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az orosz energetikai miniszter, Alexander Novak a legutóbb nyilatkozatában kijelentette, hogy Oroszország ugyan nem fog visszavágni a kitermelésén, de ahogy azt az utóbbi hetekben jelezte, nyitottak a megállapodásra, hajlandóak a kitermelést a jelenlegi szinteken befagyasztani – írta a Portfolio.hu.

Oroszország értelmezése alapján, mivel a hosszútávú terveikben a kitermelés növelése szerepelt, a jelenlegi kitermelési szint tartása egyenértékű a kitermelés visszavágásával. Az utóbbi fejlemények jól mutatják, hogy milyen nehéz lesz közös kiindulási pontot találni az OPEC és a nem-OPEC tagországok között.

Az utóbbi hetekben az olajárat erősen mozgatják az OPEC-találkozóval kapcsolatos hírek, most, hogy a megállapodás kapcsán ismét nőtt a bizonytalanság, az árak egyből lefelé vették az irányt. A pénteki kereskedésben mind a Brent alaptípus, mind az amerikai könnyűolaj, a WTI 1 százalékos mínuszban mozog.

Forrás: Portfolio.hu

NR címlapCímlap

Még több cikk »