Szabályozás

Zuhannak a rendszerhasználati díjak

NRGreport | 2016.11.25. 07:43

Január 1-jétől látványosan esnek a hazai nagynyomású gázhálózaton alkalmazható tarifák a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntése alapján – írta a Világgazdaság.

A piaci szereplők számára ezzel olcsóbbá, versenyképessé válik a Magyarországon belüli, illetve magyar határokon átívelő gázszállítás. Ez azért is fontos, mert a Világgazdaság által megkérdezett gázkereskedők éppen a magas hazai rendszerhasználati díjakkal (RHD) magyarázták, hogy a nyugat felőli gázimportra éhes Ukrajna a lehető legkisebb mennyiséget szerzi be Magyarországon keresztül.

Ebben a gáz árának és az egyéb költségeknek is van szerepük. A tavaly átadott magyar–szlovák összekötő gázvezetéket csak márciusban használta egyetlen kereskedő félmillió köbméter gáz behozatalára, amikor azon a rendszerdíjak ideiglenesen megfeleződtek. A jövő januártól hatályos tarifák mellett talán már beindulhat a forgalom a Magyar Gáztranzit Zrt. egyetlen vezetékén is. Az ország többi nagynyomású csövét tulajdonló és üzemeltető FGSZ helyzete viszont kettős: a társaság januártól nyilván bevételtől esik el a kisebb tarifák miatt, de ekkortól nőhet a kereslet a kapacitásaira, áll a cikkben.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

 

  NRGreport
Címkék
#földgáz   #földgázszállítás   #gáz   #MEKH  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.