NRGreport
Menü

Megingott az olaj árfolyama

A november 30-án esedékes formális OPEC-ülés előtt a szervezet Oroszországgal egyeztet a kitermelés visszavágásáról. A hétfőre tervezett OPEC és nem OPEC szakértői szintű találkozó azonban elmarad, amely bizonytalansággal töltötte el a befektetőket. Az olaj ára esett a múlt hét végén épp a termeléskorlátozás esetleges elmaradása miatt - olvasható az Equilor elemzésében. 

Múlt hét végén nagyot esett az olaj árfolyama, miután a közelgő OPEC üléssel kapcsolatban olyan hírek jelentek meg, hogy mégsem szorítja le kitermelését a szervezet. A piaci pletykára vasárnap a szaúdiak is ráerősítettek: meglátásuk szerint az olajkereslet 2017-ben tovább nőhet, így nem feltétlen szükséges a kitermelés csökkentése az árak stabilizálódásának érdekében. Emellett pedig felhívták a figyelmet arra, hogy az amerikai kitermelőktől is függnek. Ez azt jelenti, hogy a korábbi számításokkal ellentétben az amerikai termelők alacsonyabb árszinten tértek vissza a piacra, így az OPEC kitermelés csökkentésével kialakuló rést a tengerentúli cégek töltenék be. Ez utóbbi pedig piacvesztést jelentene az OPEC-nek.
 
Az OPEC emiatt nem csak a szervezeten belül, de azon kívül is próbál partnereket keresni. Látszólag elsőszámú szövetségese Oroszország, mellyel idén több alkalommal is szóbeli megállapodásra jutottak a kitermelési szintek befagyasztását illetően. Az orosz fél azonban ha lehet, nem kívánja csökkenteni olajtermelését, a már említett okok miatt. Az OPEC szeptemberi találkozóján arról döntött, hogy november 30-án, azaz most szerdán aláírja a csoportszintű kitermelés visszaszorításáról szóló megállapodást, amely maximum 750 ezer hordós csökkentést jelent. Az olajpiac számára az elmúlt szűk két hónapot a megállapodással kapcsolatos hírek mozgatták, melyek a szerdai ülés közeledtével egyre nagyobb súlyt kapnak.


 
A szaúdiak hétfőn Oroszországba látogatnak, ahol más OPEC tagokkal együtt 600 ezer hordós kitermelés csökkentési javaslatot tesznek. Az orosz fél valószínűleg nem fogja elfogadni az ajánlatot, így az OPEC ismét abban a helyzetben találhatja magát, hogy ha kitart a szeptember végi megállapodása mellett, akkor gyengülhet a piaci pozíciója, ezt pedig értelemszerűen nem akarják a tagok. A kitermelés visszaszorítását nem meglepő módon a bajba jutott OPEC tagok, mint például Venezuela sürgetik, Irak, Irán és Szaúd-Arábia azonban leginkább időt szeretne nyerni.
 
Az Equilor elemzése szerint a szeptemberi megállapodást a szóbeli intervenció szintjén kell kezelni, és a november 30-i dátum elsősorban időnyerésre szolgált. Ráadásul, ha november 30-án mégis egységes határozat születik, az sem lenne azonnali hatályú. Az elemzők szerint ebben az esetben az OPEC 6-12 hónapos határidőt jelölhet ki a végrehajtásra. Ezalatt az olajpiac a várt keresletélénküléssel is stabilizálódhat anélkül, hogy az OPEC de facto csökkentené a kitermelést.

A Brent alaptípus hordónkénti ára 0,66 százalékos csökkenés mellett 47,92 dolláron, az amerikai WTI 0,78 százalékos visszaeséssel 45,70 dolláron állt a hétfői kereskedés napon 9 óra előtt.  

Forrás: Equilor, NRGreport