NRGreport
Menü

Meglódult az olajár az iraki hírekre

Két százalékot meghaladó mértékben drágultak az olajárak hétfőn napközben, miután napvilágot láttak olyan híresztelések, hogy Irak ténylegesen hajlandó csatlakozni az OPEC tervezett termeléskorlátozó megállapodásához. 

A kereskedési nap elejét még eséssel kezdték az árak, mivel a piac szkeptikus volt a szerdán Bécsben kezdődő olajcsúcs sikerét illetően. Múlt héten pénteken 3 százalékkal estek az árak emiatt - írja a CNBC

Az OPEC bécsi találkozóján dől majd el, hogy ténylegesen is sikerül-e keresztül vinni a Líbián és Nigérián kívül minden tagországra érvényes termeléskorlátozást. Korábban az OPEC két meghatározó tagja, Irán és Irak is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett szándékaikról. Mindkét állam engedményeket szeretett volna elérni. 

Az olajkartell szeptemberi algiri informális találkozóján elvi megállapodás született arról, hogy korlátozzák az OPEC napi kitermelését 32.5 és 33 millió hordóra az árfolyam erősítése és a piaci stabilizálása érdekében. 

Hétfő délután fél 4 előtt a Brent 2,05 százalékos erősödéssel 49,23 dolláron, a WTI 2,19 százalékos erősödéssel 47,07 dolláron állt. 

Forrás: CNBC, NRGreport