NRGreport
Menü

Víz nélkül nincs béke: elkezdődött a Víz Világtalálkozó Budapesten

A találkozót Áder János, köztársasági elnök nyitotta meg, aki szerint a víznek a politikai gondolkodás legfontosabb részévé kell válnia. 

A víz ma a legveszélyeztetettebb erőforrás, ezért el kell érni, hogy a víz váljon a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Budapesti víz világtalálkozó 2016-ot megnyitó beszédében.

Hangsúlyozta: megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül nincs elegendő élelmiszer, nincs további ipari fejlődés, és nincs fenntartható urbanizáció, a víz a béke és a biztonság záloga is.

Kifejtette, a népesség további gyarapodása és az élelmiszerfogyasztás növekedése 2030-ig a mostani vízfogyasztás további 30 százalékos növekedését eredményezi. Ráadásul az iparnak 2050-ig minimum 50 százalékkal több vízre lesz szüksége - mutatott rá.

Kiemelte: a Budapesti víz világtalálkozó 2016 résztvevői azért gyűltek össze, hogy megoldásokat találjanak a közös gondokra.

Az ENSZ-vezetők a vízvagyon megőrzésére szólítottak fel

Peter Thomson, az ENSZ 71. Közgyűlésének elnöke szerint ha megfelelő mennyiségű vízhez jutnak az emberek világszerte, akkor béke és biztonság lesz. 

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára videoüzenetében arról beszélt, hogy a fenntartható fejlődéshez át kell alakítani az erőforrás-gazdálkodást. 

Ez biztosíthatja a tiszta ivóvizet a Föld minden lakójának. Szükséges a hatékonyabb szennyvízkezelés, amelyhez a már meglévő jó gyakorlatokat kell széles körben elterjeszteni - mondta.

Forrás: MTI