Trading

Borulhat az egyezmény: esik az olaj ára, zuhannak az olajpapírok

NRGreport | 2016.11.29. 15:50

Alapvetően pozitív a hangulat a vezető európai részvényindexek a mai kereskedésben, Amerikában sincsenek mínuszok, az olaj ára azonban az OPEC-megállapodás esetleges meghiúsulása miatt esésbe kezdett. Az olajcégek papírjainak árfolyama is zuhan.

Az USA kereskedésben ugyan nem egyértelmű az irány a nyitást követően, a Dow az S&P 500 és a Nasdaq is az előző napi záróértéke közelében mozog, mínuszok azonban nincsenek még. Európában alapvetően pozitív kép alakult ki – az olaj ára azonban betehet a piacoknak.

Ez már látszik a brit piacon, ahol a FTSE 100 nagyobb esést mutat, főként a nyersanyagkapcsolt és az olajipari vállalatok gyenge teljesítményének köszönhetően.

Az olaj árfolyama már több mint 2 százalékot esett a keddi kereskedésben, ez pedig magával rántotta az olajipari cégek papírjait is. Az egyedi részvények közül a Shell masszív 12 százalékot, a BP 2,1 százalékot, a Statoil árfolyama pedig 1,2 százalékot esett – írta a Portfolio.hu.

Holnap kerül sor az OPEC-országok találkozójára, a piac már ideges, amit jól jelez az olajpiacon látható csapkodás. Elemzők szerint, ha nem sikerül megállapodni a termeléscsökkentés megvalósításáról, az olajár ismét 35 dollárig eshet.

A megállapodás azonban egyre kétségesebb, hiszen Oroszország bejelentette, nem vesz részt a találkozón, bár a feleket együttműködéséről biztosította. A legfrissebb hírek szerint Irán is visszatáncolhat, és a Goldman Sachs szerint is legalább 30 százalék esélye van annak, hogy nem lesz szerdán egyezség.

  NRGreport
Címkék
#Irán   #olaj   #OPEC+   #Oroszország   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.