NRGreport
Menü

Megvan az OPEC-megállapodás

Megállapodtak az OPEC országok és a szervezetn kívüli termelők a kitermelés csökkentéséről, szerdai bécsi találkozón. Napi 1,3 millió hordóval csökken az olajtermelés. ​

A CNBC beszámolója szerint megszületett a megállapodás, amit az OPEC 14 tagja közül mindenki ratifikált. A döjtés szerint napi 33,8 millió hordóról napi 32,5 millió hordóra vágják a kitermelési szintet. A megállapodás nevezhető történelminek, hiszen 2008 óta először sikerült tető alá hozni ilyen döntést a szervezeten belül.  

Már a szerdai találkozó kezdetén kilőtt az olaj ára és október vége óta először 50 dollár közelébe emelkedett azokra a hírekre, hogy az olajszervezetnek sikerül megállapodniuk a termelés csökkentéséről.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 8 százalékos emelkedéssel 50,90 dolláron állt már röviddel dél előtt, a WTI-vel pedig 7,4 százalékos erősödéssel, 48,59 dolláron kereskedtek - ezek a szintek délután is tartották magukat.

A bécsi ülés szünetében, délben a szaúdi olajminiszter közölte: napi 32,5 millió hordóra csökkentenék a kitermelést a mostani 33,64 millió hordóról. Elmondta: reméli, hogy a megállapodásra még szerdán sor kerül. Az iráni olajügyi miniszter azt mondta, hogy a termelést egyelőre 6 hónapra fagyasztanák be, az pedig a piaci reakciótól függ, ezt követően mi lesz.

A Reuters korábbi információi szerint a korábban várt 1,2 milliónál nagyobb mértékben, akár napi 1,4 millió hordóval is csökkenthetik  kitermelésüket az OPEC-tagországok. A hírügynökség forrása szerint a szervezet azt szeretné, hogy a nem-OPEC országok napi 600 ezer hordóval csökkentsék a kitermelést, ezen belül Oroszországtól napi 400 ezer hordós vágást várnak el. Egy orosz energetikai forrás azt mondta, hogy az OPEC elvárása eltúlzott, hogy Oroszország napi 400 ezer hordóval csökkentse kitermelését.

Korábban az iráni olajügyi miniszter azt mondta, hogy az OPEC a kőolaj termelésének csökkentéséről és nem befagyasztásáról tárgyal. Még a szerdán Bécsben kezdődött megbeszélés kezdete előtt is bizonytalan volt, hogy mi lesz az OPEC egyik legnagyobb termelője, Irán álláspontja a termelés csökkentése kapcsán. Korábban azt mondta, hogy nem fogja vissza a termelését. A szerdai ülés szünetében az iráni olajügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy "Irán valószínűleg nem növeli a termelését, de előttünk van még néhány óra egyeztetés".

A szaúdi olajügyi miniszter pedig azt mondta, hogy ha megszületik a megállapodás, akkor csatlakozásra szólítják fel a szervezeten kívüli olajexportálókat, amelyektől összességében napi 600 ezer hordónyi termeléscsökkentést várnak.

A Mol papírjai is emelkedéssel reagáltak a hírekre, a magyar olajtársaság részvényeinek árfolyama egész napos emelkedést követően 1,8 százalékos pluszban tartózkodott a zárás előtti percekben a Budapesti Értéktőzsdén. 

Forrás: NRGreport, MTI, Portfolio.hu, Reuters