NRGreport
Menü

Pár percre rövidülhet az e-autók töltése

A nagy német autógyártók és a Ford szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a jövőben együtt fejlesztenek és telepítenek villámtöltőket, hogy ezzel is segítsék az elektromos autók terjedését.

A Daimler, a BMW, a Volkswagen-csoport, valamint az amerikai Ford a közös projekt első fázisában 400 villámtöltőt létesít a főbb európai közlekedési folyosók mentén. Az évtized végére pedig a töltőállomások száma már elérheti a több ezres nagyságrendet – írta Portfolio.hu.

Az autógyártók töltőállomás-létesítési együttműködése párhuzamosan zajlik majd Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter elektromos mobilitási fejlesztési programjával. Ennek keretében a töltési infrastruktúra fejlesztésére a német szövetségi költségvetés 2020-ig 300 millió eurót irányzott elő. Ez várhatóan 15 ezer töltőállomás, köztük 5 ezer villámtöltő telepítésére lesz elegendő.

A német autógyárak töltőállomásai a CCS (Combined Charging System) csatlakozási szabványt alkalmazzák és 350 kilowatt teljesítménnyel rendelkeznek majd a tervek szerint.

Ez pedig azért lenne hatalmas dolog, mert így pár perc alatt lehetővé válna egy elektromos autó feltöltése 80 százalékos szintre.

A német autógyárak együttműködésében létesülő töltőállomások áramdíjáról még nem született megállapodás az áramszolgáltató vállalatokkal.

Forrás: Portfolio.hu