NRGreport
Menü

Ez az ember 3 milliárd dollárt keresett 3 óra alatt az olajon

Harold Hamm, a leggazdagabb amerikai olajmágnás jól járt az OPEC termeléscsökkentésről szóló megállapodásával. 

A szerdai amerikai kereskedési nap indulása után néhány óra alatt 22 százalékot nőtt a Continental Resources Inc. olajcég részvényeinek árfolyama a New York-i Értéktőzsdén, így Harold Hamm, a tulajdonos nem kevesebb, mint 3 milliárd dollárral lett gazdagabb, ami az OPEC szerdán bejelentett termeléscsökkentésének köszönhető. 

A 13,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Hamm Donald Trump energiagyügyi tanácsadójaként dolgozott az elnökválasztási kampány idején és ő az egyik esélyes az energiaminiszteri pozícióra, az AP hírügynökség értesülései szerint. 

Trumphoz hasonlóan Hamm is kritikusan nyilatkozott a jelenleg is hatályban lévő amerikai fracking-szabályozásokról. A választás előtt azt mondta, hogy első dolga lenne randikálisan enyhíteni ezeken. 

Trump kampámya során tett nyilatkozatai alapján elnöksége az amerikai olaj- és gázcégek számára kifejezetten előnyös lesz. Trump ugyanis elkötelezett híve az Egyesült Államok energiafüggetlenségének, valamint a földgáztermelés és fogyasztás növelésének is. 

(Forrás: wikipedia)

Szeptember vége, az OPEC algiri tanácskozása óta ingadoztak az olajárak, a kartell ugyanis ekkor jelentette be, hogy néhány ország kivételével minden tagra kötelező termeléscsökkentést tervez. A hetek során hol pozitívan, hol nagatívan nyilatkoztak az érintettek a megállapodás esélyeiről. 

Az OPEC szerdai megállapodása jelzés lehet azon szkeptikusok számára, akik temették a szervezetet - mondta a Bloomberg hírügynökségnek Amrita Sen, az Energy Aspects Ltd. elemzője. Az olajkartell egyértelművé tette, hogy csökkenteni akarja a készleteket. A bejelentést megelőzően és azt követően is kilőttek az olajárak, - a Brent 9,15, a WTI 8,82 százalékot erősödött - de még így is a 2014-es csúcs kevesebb, mint feléig jutottak csak el. A szerdai rali aztán csütörtökre alább is hagyott, délután 12.30 körül a Brent, 1,37, a WTI pedig 1,13 százalékos erősödésben volt.  

Hamm vállalata, a Continental Resources így is hatalmas hasznot húzott az OPEC döntéséből. A cég a tíz legnagyobb független amerikai olajtermelő vállalat egyike és a legnagyobb bérlő és kitermelő a Bakken olajmezőn, valamint a SCOOP és  STACK területeken Oklahomában - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com, NRGreport