Vállalatok

Főgáz: biztonságos a fővárosi gázelosztó hálózat

NRGreport | 2016.12.01. 08:43

A Főgáz Földgázelosztási Kft. 5860 kilométernyi jó állapotú, tervszerűen karbantartott gázhálózatot üzemeltet, a társaság évente mintegy 30 kilométer vezetéket korszerűsít, amire 2,5-3 milliárd forintot fordít – mondta Berze György ügyvezető igazgató a cég szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén.

Hangsúlyozta: a Főgáz csoport biztosítja a 3,4 millió lakossági fogyasztó földgázellátását, az elosztási tevékenységet azonban nem országosan végzi. A Főgáz Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő a Főgáz Földgázelosztási Kft. a fővárosban és 18 közeli településen végez földgázelosztási tevékenységet, ennek keretében 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, ez mintegy 2 millió embert érint.

Elosztási területén a társaság hálózatüzemeltetési és karbantartási munkákat végez, üzemelteti a mérési rendszereket, ellátja a gázmérő-leolvasással kapcsolatos feladatokat, valamint a tervfelülvizsgálatot és a műszaki-biztonsági ellenőrzést végez, emellett a hálózat-beruházásokhoz szükséges irányítási funkciókat is ellátja – ismertette az ügyvezető igazgató.

Berze György kiemelte: a hálózatrekonstrukciós munkák során folyamatosan, hónapokkal a kivitelezés előtt felhívják a gázfelhasználók, tulajdonosok figyelmét a saját gázrendszereik műszaki-biztonsági felülvizsgálatának szükségességére. A csatlakozó vezeték nem megfelelő műszaki állapota ugyanis azt eredményezheti, hogy az ingatlant kikapcsolják szolgáltatásból.

A gázrendszerek biztonságos üzemeltetése nem csak a Főgáz és a többi elosztó társaság kötelessége, a telekhatáron vagy az épületen belüli gázvezetékek üzemképes és biztonságos állapotban tartása a jogszabályok szerint az ingatlan tulajdonosának kötelessége – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.