NRGreport
Menü

Olaj: bukhat az OPEC nagy terve

Komoly bevételkiesést eredményezhet az olajtermelő országok számára az OPEC szerdán bejelentett termeléscsökkentése, de ha az olajárak 50 dollár felett stabilizálódnak, akkor ez kiesés ellensúlyozható. A megállapodás előtt felpörgetett termelés miatt ugyanakkor a kereslet nem feltétlenül érzi meg a most bejelentett csökkentést. Venter Lóránttal, a MET Magyarország árazási vezetőjével beszélgettünk. 

Az OPEC szerdán 2008 óta először megállapodott a tagországokkal és Oroszországgal, hogy napi 1,3 millió hordóval csökkentik az olajkitermelést, de az egyezményben résztvevő országok közül több is vonakodva fogadta el a feltételeket, hiszen a termelés visszafogása komoly bevételkiesést is jelent. Az OPEC életében ez mindenképpen egy történelmi esemény - véli Venter Lóránt, a MET Magyarország árazási vezetője, aki szerint ilyen gazdasági környezetben az egyes résztvevő országoktól rendkívüli erőfeszítéseket igényel a megállapodás betartása. A megállapodás aláírása éppen ezért nem is ment zökkenőmentesen. Szaúd-Arábia, mint az OPEC de facto vezetője természetesen magára vállalta a csökkentés legnagyobb részét, de ez szinte kötelező volt az olajmonarchiának, hiszen Szaúd-Arábia volt az, aki korábban az amerikai palolajtermelés visszaszorítása miatt az olajárak csökkentését akarta elérni. Ez a törekvés azonban nem sikerült teljes mértékben, ezért most elvárható volt, hogy Rijád kivegye a részét a termeléscsökkentésből. 

A szakértő szerint Szaúd-Arábiának abban szerencséje volt, hogy a többi olajtermelő ország is megszenvedi a jelenlegi alacsony olajárakat, bár a historikus adatok alapján azért az elmondható, hogy az elmúlt tíz év egy bőséges időszak volt. Az ezt megelőző időszakról ez már kevésbé mondható el. Itt tehát inkább arról lehet szó Venter Lóránt szerint, hogy a felpörgő világpiaci árak mellett megindult a költekezés és ezt nem tudja követni ezen országok jelenlegi gazdasága. Tehát csökkenteniük kell a termelést, ami bevételkiesést okoz és a már említett Szaúd-Arábia, ahol az állami bevételek jelentős része származik az olajból, ezt komolyan meg fogja érezni. 

Elképzelhető, hogy a 4-4,5 százalékos termeléscsökkentés árfelhajtó hatása azt eredményezi, hogy ezen országok bevételei szinten maradnak, de kérdés, hogy az olajár stabilizálódik-e 50 dollár felett egy ilyen mértékű vágástól, mindezt úgy, hogy a keresleti oldal viszont nem túl erős. Venter Lóránt szerint az OPEC termelésének 4 százaléka a világ termelésének csupán 1,5 százalékát jelenti, ezért a kereslet alakulása kérdése is fontos körülmény. Az elmúlt években a kínai gazdaság éves összehasonlításban nem remekelt, és bár ezt ellensúlyozandó, India húzza magával a kőolajfogyasztást, de nem mondható, hogy erős keresleti piac lenne jelenleg. 

Az OPEC 2014 óta több, mint napi 1,5 millió hordóval növelte a termelését. Ez azt jelenti, hogy a mostani termeléscsökkentés nem olyan mértékű, amit a kereslet feltétlenül megérez majd. Az olaj ugyanakkor rugalmatlan termék, a kereslet és a kínálat is az, ezért nem lesz egyértelmű és gyors a termeléscsökkentés hatása a kereslet alakulására. Biztos ugyanakkor, hogy ezt az áremelkedés okozza majd, de kérdés, hogy meddig tart ki a drágulás. 

A gáz esete érdekes, hiszen legtöbbször a gáz és az olaj ára együtt mozog, most viszont nincs erről szó - mondta Venter Lóránt. A szakértő szerint ennek egyszerű oka van. A földgáz és a kőolaj ára inkább hosszútávon kapcsolódik össze. Elsősorban a keleti forrásból származó szerződések esetében igaz, hogy a földgázárnál egy csúsztatott indexálás érvényesül, tehát kőolaj árváltozásaihoz képest 6-8 hónapra jelentkezik a gáz árának változása. Az azonnali piacon ugyanakkor elsősorban a konkrét kereslet-kínálati viszonyok befolyásolják a földgáz árát. Az utóbbi napok olajáremelkedése alapján várható a földgáz árának emelkedése is, de nem a napi piacokon, mert utóbbit inkább az időjárás és egyéb kereslet-kínálati tényezők befolyásolják. 

Az olaj és a gáz árának változása jelentősen befolyásolja a globális növekedést is, de a gazdasági folyamatokat alapvetően az olajár határozza meg, a földgáz árváltozása inkább az energiapiacon jelenik meg, ami szintén jelentős hatás, hiszen a földgáz mindenkori ára és a villamosenergia ára szoros kapcsolatban vannak - mondta Venter Lóránt. 

(A Millásreggeli gazdasági rádióműsorban, a 90.9 Jazzy rádión elhangzott interjú szerkesztett változata.)

Forrás: NRGreport

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »