Trading

MVM Csoport: fontos a kapcsolat erősítése a Gazprommal

NRGreport | 2016.12.05. 16:52

Az orosz Gazprom és az MVM Csoport közötti stratégiai kapcsolat fenntartása és erősítése az egyik legfontosabb prioritás – mondta Csiba Péter, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója hétfőn Budapesten, az orosz-magyar gázszerződés 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepégen. 

Az MVM Csoport közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az eseményen részt vett többek között Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatóságának elnöke, Alexander Medvegyev, a Gazprom vezetői testületének alelnöke, Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, valamint Kádár Andrea Beatrix energiaügyért felelős helyettes államtitkár is. 

Az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződést 1996-ban írta alá a magyarországi földgáz nagykereskedelmi piacon piacvezető Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) jogelődje a Panrusgáz Zrt.-vel és a Gazprom export LLC-vel. A szerződés 2015 végén lejárt, az idén februárban, Orbán Viktor oroszországi látogatásakor hosszabbították meg 2019 végéig.

A közlemény szerint ez a szerződés jelenti 20 éve Magyarország és az MFGK számára az ellátásbiztonság garanciáját, illetve a megfizethető földgázellátás fenntartását.

A közlemény idézi Csiba Pétert, aki leszögeztete: az MVM Csoportnak a hazai földgázellátás biztosítása szempontjából elengedhetetlenek a hosszú távú szerződések, a társaságcsoport földgáz portfóliójának gerincét és az ellátásbiztonság garanciáját pedig évtizedek óta az orosz partnerrel kötött hosszú távú földgázszállítási szerződés jelenti. Az elnök-vezérigazgató a kiszámítható és a legmagasabb szintű ellátásbiztonsággal nyújtott szolgáltatás érdekében szükségesnek nevezte az orosz-magyar gázszerződés folyamatos vizsgálatát és piaci feltételekhez való igazítását, a kölcsönös érdekek figyelembevételével.

Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatóságának elnöke kijelentette: "szerződéseink már húsz éve sikeresen megfelelnek a gázpiacok változó kihívásainak. Mi ezen együttműködés fejlesztését és folytatását tűztük ki célul."

  NRGreport
Címkék
#Csiba Péter   #Gazprom   #MVM Zrt.  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.