Fenntarthatóság

Szijjártó: Magyarország az atomenergia békés célú felhasználása mellett áll

NRGreport | 2016.12.05. 11:55

Magyarország határozottan elkötelezett a nukleáris energia békés célú felhasználásának ügye mellett – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 130 ország részvételével megnyílt ötnapos konferenciáján.

Indoklása szerint Magyarországnak jelentősen fejlődő, békés nukleáris programja van, így az olcsón, biztonságosan és hatékonyan szerzett nukleáris energia által hosszú távon fellendíthető a fenntartható gazdasági fejlődés. 

Ezért a magyar kormány és a parlament meghozta azt a stratégiai döntést, hogy növeli a nukleáris energia hozzájárulást a magyarországi energiamixben – jelentette ki. Hozzátette: középtávon hetven százalékra kívánják növelni a nukleáris energiafelhasználást, emiatt folytatják a már meglévő atomerőmű bővítését.

A nukleáris biztonság melletti magyar elkötelezettséget hangsúlyozva kijelentette: a terrorfenyegetettség rendkívüli biztonsági kihívás elé állítja egész Európát. 

A miniszter arról is beszélt, hogy az ország nukleáris biztonság iránti nemzetközi elkötelezettségét az is mutatja, hogy a bécsi konferenciájának hét panelprogramját magyar delegált vezeti. 

A miniszter áttekintette az ezévi konferencián részt vevő országok államok közös álláspontját érintő területeket. Eszerint a nemzetközi nukleáris együttműködés hatékony folytatásának érdekében a nukleáris biztonság körülményeit minden államnak szavatolnia kell. Továbbá a nukleáris biztonság garantálása érdekében nemzetközi együttműködésre van szükség, a felmerülő eltérő igények összehangolásában pedig a NAÜ-nek kell főszerepet játszania.

Az osztrák fővárosban a nukleáris védettségről utoljára három évvel ezelőtt tanácskoztak a NAÜ tagállamai magyar elnöklettel. Szijjártó Péter hétfői felszólalásában egyúttal átadta az elnökséget a Koreai Köztársaságnak. A miniszter emlékeztetett: 2013-ban volt az első alkalom, hogy miniszteri szinten foglalkoztak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tagállamai a nukleáris védettséggel.

A fórumon miniszterek, politikai döntéshozók és szakértők vesznek rész. A december 9-ig tartó konferencián megvizsgálják a nemzetközi nukleáris biztonság jelenlegi állapotát, sorra veszik és megerősítik a jövőbeni prioritásokat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.