NRGreport
Menü

Atomkivezetés: az E.ON sokat várhat a pénzére

A német Szövetségi Alkotmánybíróság döntése szerint legalább részben ellentételezni kell az atomenergia kivezetésével járó kiadásokat.

Örömmel üdvözli az E.ON az atomenergia-törvény 13. módosításáról szóló szövetségi alkotmánybírósági döntést. A vállalat jelezte, hogy készen áll konstruktív tárgyalásokat folytatni a bíróság döntésének végrehajtásáról. 

Az E.ON örömmel üdvözli a német Szövetségi Alkotmánybíróság döntését, miszerint legalább részben ellentételezni kell az atomenergia kivezetésével járó kiadásokat. A bíróság ezzel mindenekelőtt a bizalom jelentőségét ismeri el olyan esetekben, amikor egy vállalat politikai döntés alapján költ pénzt egy beruházásra. 

A német kormány 2010 végén elfogadott hosszútávú energetikai koncepciója alapján, mely az atomenergiát „áthidaló technológiának” tekintette, az E.ON több százmillió eurót fektetett be atomerőművei életciklusának meghosszabbításába. A 2011-es fukusimai baleset után az energetikai átalakulási folyamat felgyorsult, és az atomenergia gyors kivezetése miatt a beruházások teljesen elveszítették értéküket. Ugyanakkor nem volt semmilyen ellentételezés. 

A Szövetségi Alkotmánybíróság mai döntésében kimondta, hogy a törvényhozónak legalább ezeket a veszteségeket figyelembe kellett volna vennie az akkori döntés meghozatalakor. Most a politikai döntéshozókon a sor, hogy végrehajtsák az Alkotmánybíróság döntését. 

Az E.ON készen áll konstruktív tárgyalásokat folytatni a német kormánnyal a bíróság döntésének végrehajtásáról. Mivel a tárgyalások jó ideig elhúzódhatnak, a vállalat nem számít rá, hogy egyhamar a pénzhez juthat.

A bíróság döntésének részletes elemzése előtt nem lehet pontosan számszerűsíteni a vállalatnak elvileg járó teljes összeget.

Forrás: NRGreport

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »