NRGreport
Menü

Na, melyik ország járt a legjobban az olajalkuval?

Az OPEC múlt héten jelentette be, hogy napi 1,3 millió hordóval csökkenti kitermelését a piac stabilizálása érdekében. A megállapodás minden tagországra és a szervezeten kívüli Oroszországra is konkrét csökkentési tervet fogadott el. Egyetlen állam mégis ügyesen kihúzta magát a kötelezettségek alól. 

Irán bármely erre érdemes országnak annyi olajat értékesíthet, amennyit csak akar - idázi a Shana hírügynökség Hassan Rouhani iráni elnököt. Rouhani kedden kérkedett így, alig egy héttel az OPEC termeléskorlátozásról szóló bejelentése után. A bécsi megállapodás nemcsak, hogy kivételt tesz Iránnal, de azt is engedélyezi az országnak, hogy napi 3,797 millió hordóra növelje termelését. 

Az OPEC termeléscsökkentési terve Iránt is érinti: a megállapodás alapján 2017 januárjától a fenti mennyiséget pumpálhatják a felszínre az iráni kutak. Csakhogy ez gyakorlatilag termelésnövelést jelent, mivel az októberi termelés még napi 3,69 millió hordó volt az OPEC másodlagos forrásai szerint. Egyetlen másik OPEC tagnak sem engedélyezték a termelés növelését a bécsi találkozón, kivéve természetesen Líbiát és Nigériát, de e két országgal a háborús állapotok miatt kivételeztek. Az iráni olajtermelés egyébként januárban, a nemzetközi szankciók feloldása után közvetlenül még napi 3,096 millió hordón állt.  

Az amerikai Energia Információs Hivatal januárban még úgy vélte, hogy 2016 végére 3,3 millió hordóra nőhet Irán napi olajtermelése, a 3,7 millió hordós szintet pedig csak 2017-re valószínűsítették. Ezzel szemben az ország jóval korábban érte el ezt a szintet, és Teherán mindvégig azt hangoztatta, hogy joga van a szankciók előtti szintre feltornázni a termelést, bár erre hivatalos beleegyezést sosem kapott. Közben a nagy rivális, Szaúd-Arábia viszi gyakorlatilag hátán az OPEC termeléscsökkentési elképzelését - írja az Oilprice.com.  

Forrás: Oilprice.com