Fenntarthatóság

Uniós energiacsomag: két hónapja van Magyarországnak

NRGreport | 2016.12.08. 14:07

Az Európai Bizottság csütörtökön indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben felszólítja Magyarországot, hogy teljes mértékben feleljen meg a harmadik energiacsomag követelményeinek. A magyar kormánynak két hónapja van, hogy beszámoljon az intézkedésekről – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az Európai Bizottság hivatalosan felkérte Magyarországot a villamos energiáról szóló irányelv (2009/72/EK irányelv) és a gázirányelv (2009/73/EK irányelv) megfelelő végrehajtására és alkalmazására. Az irányelvek a harmadik energiacsomag részét képezik és tartalmazzák azokat a kulcsfontosságú jogi rendelkezéseket, amelyek lehetővé teszik az energiapiacok megfelelő működését, ezen belül az átviteli hálózatok üzemeltetőinek az energiatermelőktől és a szolgáltatóktól való szétválasztására, a nemzeti szabályozó hatóságok függetlenségének és jogköreinek megerősítésére, valamint a fogyasztók számára előnyökkel járó intézkedésekre vonatkozó szabályozásokat. 

A Bizottság megállapította, hogy a jelenlegi magyar gázügyi jogszabályok továbbra is lehetővé teszik a magyar kormány számára, hogy meghatározza a nemzeti hálózatokhoz való csatlakozás és hozzáférés bizonyos feltételeit, a kiegyensúlyozó szolgáltatások nyújtásának feltételeit, valamint a határon átnyúló infrastruktúrákhoz való hozzáférés feltételeit. A gázirányelv szerint e kérdésekben a kizárólagos hatáskör a nemzeti szabályozó hatóságot kell, hogy illesse. Ezen túlmenően, a nemzeti jogszabályok bizonyos költségtípusokat kizárnak a hálózati villamos energia és a gáztarifák számításából. 

2015 februárjában a Bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak. Mivel az ország előírásai továbbra sem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, a Bizottság most indokolással ellátott véleményt küld. A tagállamnak két hónap áll rendelkezésére arra, hogy tájékoztassa a Bizottságot a helyzet orvoslására hozott intézkedésekről, a Bizottság ezt követően az Európai Bíróság elé terjesztheti az ügyet – áll a közleményben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.