Fenntarthatóság

A fosszilis energia hívét nevezi ki a környezetvédelmi hivatal vezetőjének Trump

NRGreport | 2016.12.09. 10:17

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a fosszilis energiaforrások hívét nevezi ki a szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetőjének, és – az előrejelzéseknek megfelelően – egy gyorsétterem-hálózat elnök-vezérigazgatóját jelöli munkaügyi miniszternek.

Az oklahomai Scott Pruitt a leköszönő elnök, Barack Obama környezetvédelmi politikájának bírálójaként ismert, ő kerül a környezetvédelmi hivatal (EPA) élére, Andy Puzdert, egy gyorsétterem-hálózatot működtető nagyvállalat elnök-vezérigazgatóját pedig munkaügyi miniszternek jelöli Donald Trump.

A 48 éves Pruitt republikánus politikus, Oklahoma állam legfőbb ügyésze, és ádáz küzdelmet folytatott a szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) ellen. Sajtóinformációk szerint várhatóan megszünteti a környezetszennyező anyagok kibocsátásának szabályozását, amelyet Obama elnökségének egyik nagy eredményeként tartanak számon. Szakértők szerint ez a szabályozás hozzájárul a globális felmelegedés folyamatának lassításához.

"Az EPA nagyon régóta és ellenőrizetlenül költötte az adófizetők pénzét energiaellenes programra, amellyel ráadásul milliók munkahelyét tette tönkre, és kárt okozott kiváló gazdáinknak a mezőgazdaságban és más vállalatoknak is" – olvasható Trumpnak a Pruitt melletti döntés indoklásában.

Sajtóinformációk már jelezték, hogy a megválasztott elnöknek megvan a jelöltje a munkaügyi minisztérium élére is, Andy Puzder személyében, aki egyik tanácsadója volt a kampány idején, és a Fox televízióban néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy szívesen elfogadna miniszteri felkérést Donald Trumptól.

A megválasztott elnök rövidesen találkozik Alan Mulallyvel, a Ford autógyár volt elnök-vezérigazgatójával, aki a cég teljes újjászervezését és megújulását irányította, és jelenleg a Google igazgatótanácsának tagja. A találkozó tényéből egyes sajtóorgánumok – így például a Politico is – azt a következtetést vonják le, hogy Mulally helyet kaphat a leendő Trump-kormányzatban.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.