NRGreport
Menü

Száguld felfelé az olaj

Erőteljes, 5 százalékot jóval meghaladó növekedéssel kezdte a két fő olajtípus a hétfői kereskedési napot. A drágulás oka, hogy szombaton az OPEC-en kívüli olajtermelő országok is csatlakoztak a termeléscsökkentéshez. 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szombaton megállapodott tizenkét, a szervezeten kívülálló olajtermelő országgal, hogy ezek az országok is csatlakoznak a november 30-án bejelentett és fél évig tartó termeléscsökkentéshez. A kartellen kívüli országok közül oroszország már korábban jelezte, hogy napi 300 ezer hordóval vágja vissza a termelését, ehhez csatlakozott most a többi állam összesen 558 ezer hordóval naponta. A szombati megállapodás szerint például Mexikó 100 ezer, Kazahsztán 50 ezer hordóval csökkenti a napi termelését.

A bejelentés hatására hátfő reggel 9 órakor az északi-tengeri Brent alaptípus ára 5,34 százalékos erősödés mellett 57,23 dolláron állt, az amerikai WTI pedig 5,77 százalékos erősüdés mellett 54,47 dolláron állt. 

Az OPEC november 30-i bécsi találkozóján született egyezség szerint a szervezethez tartozó tagállamok, Oroszországgal kiegészülve naponta 1,2-1,3 millió hordóval csökkentik kitermelésüket annak érdekében, hogy a túlkínálatos piacot némileg kiegyensúlyozzák, az olajárak pedig meginduljanak felfelé.  

Forrás: NRGreport