NRGreport
Menü

Jó üzleti lehetőség lenne Magyarországnak a gáztárolás

Jó üzleti lehetőség lenne Magyarországnak a hazai szükségleteken felüli gáztárolók bérbe adása - mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője az M1 aktuális csatornán.

A szakértő arra a hírre reagált, hogy az orosz gázipari vállalat, a Gazprom magyarországi üzleti lehetőségeket vizsgál, elsősorban gáztárolásról egyeztetne a tárolók tulajdonosával, az MVM Csoporttal és más szereplőkkel.

Pletser Tamás elmondta: Magyarország jelentős gáztároló kapacitással rendelkezik és a 6,1 milliárd köbméternyi tároló kihasználtsága viszonylag alacsony, mert a magyar gázfogyasztás jelentősen csökkent az elmúlt években, a 2007-es 13,5 milliárd köbméterről 7-8 milliárdra.

A csökkenés oka egyrészt az ipari felhasználás jelentős visszaesése, másrészt a hazai lakosság is körülbelül 1 milliárd köbméterrel kevesebbet fogyaszt a tíz évvel ezelőttinél, elsősorban azért, mert más fűtési formákra, főként fafűtésre álltak át - fejtette ki.

Az elemző szerint jelenleg 2-3 milliárd köbméternyi gázt lehetne a hazai szükségleteken felül tárolni. Hozzátette, a Gazprom valószínűleg azért érdeklődik a magyar gáztároló-kapacitás iránt, hogy a környékbeli országokat, például Szerbiát és Horvátországot el tudják látni a téli időszakra.

Forrás: MTI