NRGreport
Menü

Növekedési várakozások dominálnak az árupiacon

A Blomberg Commodity index jelenleg több mint 10%-os nyereséget mutat 2016-ban, és ha ez így marad, akkor 2010 óta először fejezi be az index pozitív tartományban az évet. A mezőgazdaságon kívül minden árupiaci szektor 10% feletti emelkedést produkált ebben az évben, az ipari fémek viszik a prímet 25% feletti árnövekedéssel.

Donald Trump novemberi győzelme még mindig érezteti a hatását valamennyi eszközosztályban, áll a Saxo Bank elemzésében. A növekedésbarát politika ígérete és az inflációs várakozások megnövekedése rekord magasságokba lökte a Wall Street részvényeit, megugrottak a kötvényhozamok és erősödött a dollár. A meglepetésekkel teli novembert a kitermelésről született Opec-megállapodás koronázta meg.

A részvénypiaci rali, a kötvényhozamok emelkedése és az erősödő dollár elbizonytalanodást okozott a nemesfémek piacán, csökkent a befektetési alapok által tartott mennyiség. A gazdasági kalendáriumból egy nagy esemény van hátra ebben az évben, ami jelentősen hathat az arany irányára, ez pedig a december 14-i Fed Nyíltpiaci Bizottságának kamatdöntése. Ez természetesen nemcsak az arany árát fogja befolyásolni – véli Ole Hansen, Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója és a stratégiai és kutatási csoport tagja.

A nyersolaj piaca viszonylag nyugodt volt a november 30-ai OPEC-találkozót követő áremelkedés óta. A tagországok után most hétvégén az Opec-en kívüli termelők is megállapodtak a kitermelés csökkentéséről, így 2017 első felében – feltételezve a megállapodások betartását – a két megállapodás eredményeként napi 1,8 millió hordóval kevesebb nyersolaj jelenik meg a piacon a kitermelés felől. A magasabb ár azonban újra aktivizálhatja a költségesebb kitermelést (nem utolsó sorban palaolaj kitermelését).

Jelentős mértékben csökkent a nyersolaj piacán a contango (a távolabbi határidős ár és a közelebbi határidős ár különbsége), így csökkent a tárolás (és későbbi eladás) céljából való vásárlás profitabilitása. Ez a keresleti oldalt gyengíti, és az eddig vásárolt, és szárazföldi és tengeri tárolókban tartott több tízmillió hordónyi olaj is hamarabb jelenhet meg a kínálati oldalon, mint magasabb contangónál, írja Ole Hansen.

Forrás: NRGreport