Trading

Nyomja az erősebb dollár az olaj árát

NRGreport | 2016.12.15. 15:20

A Fed kamatemelése erősíti a dollárt, ami csökkenti az olajárat – egyelőre.

Az amerikai jegybank szereptét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed szerdán a piaci várakozásokkal összhangban a munkaerő-piaci feltételek javulását és az infláció emelkedését nyugtázva egyhangú döntéssel 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot. A monetáris politikai döntéshozó testület, a nyíltpiaci biztosság (FOMC) egyúttal jelezte az is, hogy a monetáris politika a munkaerő-piaci feltételek javítása és a két százalékos inflációs cél elérése érdekében továbbra is laza marad. 

A piacok a kamatemelést már beárazták a tőzsdei árfolyamokba. Szerdán az árfolyamok a korábban elért nyereségeket lefelé korrigálták.

A dollár erősödött a szerdai Fed-döntést követően: a főbb devizák kosarával szemben a dollár árfolyamát tükröző dollár-index 2002 decembere óta a legmagasabb szintre, 103,10 pontra emelkedett, ami 1,3 százalék erősödésnek felel meg. Az euró pedig több mint egy százalékos eséssel közel 14 éve a legalacsonyabb árfolyamot érte el csütörtökön. Az eurót az amerikai kereskedés csütörtöki kezdetén 1,0435 dolláron jegyezték. A legalacsonyabb jegyzés 1,0395 dollár volt.

A dollár erősödése az arany és az olaj árát is nyomás alá helyezte.

Az arany ára csökkent, az amerikai tőzsdei nyitáskor a határidős piacon a legközelebbi kontraktust 2,77 százalékkal jegyezték alacsonyabban unciánként 1131,50 dolláron. 

Az olaj ára csökkent, a Brent 0,89 százalékkal hordónként 53,42 dollárra, a WTI 1,57 százalékkal 50,24 dollárra.

  NRGreport
Címkék
#dollár   #Fed   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.